Upphovsrätt

Hundratusentals svenskar bryter mot lagen – efter ny dom

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Att titta på sin favoritserie på en populär piratstreaming-sajt har länge inte varit olagligt – men nu blir det ändring på det.

– Det kan vara så att man själv begår ett upphovsrättsintrång, bara genom att titta på det, säger Daniel Westman, forskare i it-rätt, till TV4.

Efter nya domen kan det vara olagligt att titta på streamingsajternas innehåll.

Flera stora sajter tillhandahåller gratis tv- och filminnehåll för vem som helst att streama via nätet.

Än så länge har det endast varit olagligt att ladda upp och sprida materialet, men ett nytt beslut i EU-domstolen gör det nu möjligt att straffa även den som tittar för upphovsrättsbrott.

– EU-domstolen säger i domen att i vissa situationer där man känner till att det är olagligt innehåll, eller har betalat för att komma åt det, då kan det vara så att man själv begår ett upphovsrättsintrång, bara genom att titta på det, säger Daniel Westman, forskare i it-rätt, till TV4.

Oklart vad det innebär

Enligt Breakit.se handlar det om hundratusentals svenskar som dagligen använder någon av de större streamingsajterna. Samtliga kan nu, i teorin, bryta mot lagen. Det är dock oklart vad den nya domen kommer innebära i praktiken i Sverige.

Tidigare i veckan inleddes rättegången mot personerna bakom den stora streamingsajten Swefilmer. Enligt åklagaren ska de ha tjänat cirka 14 miljoner kronor på annonser.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Fritt fram att streama inom EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Upphovsrätt

EU-domstolen

Swefilmer