Fejkad FK-intervju sprids i ryska medier

Foto: Bertil Ericson / TT
En rysk radiostation påstår sig ha intervjuat Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Men det har inte hänt. Arkivbild.
NYHETER

En våg av psykisk sjukdom sköljer över Sverige, rapporterar ryska medier. Men uppgifterna bygger på helt påhittade siffror och en fejkad intervju med Försäkringskassans generaldirektör, kan TT avslöja.

Larmet till Försäkringskassan kom från svenska ambassaden i Moskva.

– Jag blev uppringd av pressrådet på ambassaden i Moskva som frågade om vår generaldirektör Ann-Marie Begler har intervjuats av en rysk radiostation som heter Östersjöns röst, säger Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan, till TT.

I intervjun påstås Begler säga att antalet svenskar som är sjukskrivna för psykisk ohälsa har fördubblats på fem år och att antalet fall av psykisk sjukdom har ökat med 70 procent.

Fejkat en intervju

Men det finns flera uppenbara problem med de uppgifter som sprids i ryska medier, konstaterar Makan Afshinnejad.

– Dels att vår generaldirektör inte har blivit intervjuad av ryska medier. Och dels att det inte finns några som helst belägg för de siffror de rapporterar om. Det är helt taget ur luften, säger Afshinnejad och tillägger att han för säkerhets skull har dubbelkollat med myndighetens analytiker.

– De har fejkat en intervju med Försäkringskassans generaldirektör och det har nu spridit sig till ett antal ryska kanaler.

Incidentanmälan

Händelsen har anmälts som en incident till myndighetens säkerhetsavdelning, på uppmaning från generaldirektören.

– Vad de gör med det kan jag inte svara på, men de går vidare till relevanta myndigheter om det behövs, säger Makan Afshinnejad.

Hur reagerar Ann-Marie Begler på det här?

– Hon tar det på allvar och ville incidentanmäla direkt. Hon är inte glad.

Siffran 70 procent har rapporterats i dag, med koppling till psykisk ohälsa och Försäkringskassan som källa. Men då i sammanhanget att sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser – allt ifrån bipolär sjukdom till stressrelaterade symptom och demens – är just 70 procent längre än andra sjukskrivningar.

Det kan vara dessa uppgifter som har förvanskats i den ryska rapporteringen.

ARTIKELN HANDLAR OM