Polisen grep polsk knarkkung i Årsta

avKerstin Nilsson, Oskar Forsberg

Polisens Fast-grupp grep på torsdagskvällen Maciej Jasiulewicz i Årsta i södra Stockholm.

Mannen är sedan 2010 Polens mest eftersökta person och dömd för grova narkotikabrott.

– Gripandet gick lugnt till, säger en inspektör på Fast-gruppen till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Aftonbladet
Mannen förs iväg av polis.

Fast-gruppen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) grep vid 18-tiden på torsdagen Maciej Jasiulewicz, 45. Mannen har sedan 2010 varit Polens mest eftersökta knarksmugglare, efterlyst för att avtjäna den resterande delen av ett långt fängelsestraff.

Knarkbaronen rymde från fängelset när han hade över fem år kvar av sitt straff.

Ledare i kriminell organisation

Maciej Jasiulewicz var ledare i en kriminell organisation baserad i Bialystok i Polen som producerade och smugglade ut stora mängder amfetamin i Europa från 2003 och framåt.

Han dömdes som huvudman för de grova narkotikabrotten 2007.

Fast-gruppen vid den polska polismyndigheten spårade honom nyligen till Stockholm där han troligen gömt sig sedan rymningen.

– De kontaktade omedelbart svenska Fast-gruppen och ett intensivt gemensamt underrättelseutbyte inleddes för att spåra honom. Sökandet intensifierades i våras när den polska polisen skickade underrättelsespecialister och deltog på plats i Stockholm i sökandet tillsammans med svenska kollegorna, säger en inspektör på Fast-gruppen till Aftonbladet.

Den senaste månaden har det, enligt vad Aftonbladet erfar, avsatts stora resurser från båda länders Fast-grupper i sökandet.

Radikalt förändrat utseende

Knarkkungen lokaliserades slutligen till ett bostadsområde i Årsta i södra Stockholm och en spaningsinsats dygnet runt inleddes.

När Maciej Jasiulewicz tidigt på torsdagskvällen dök upp vid adressen greps han omedelbart. Gripandet ska ha gått mycket lugnt till, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Maciej Jasiulewicz hade förändrat sitt utseende rejält. Han hade, enligt uppgift, inspirerats av den serbiska krigsförbrytaren Radovan Karadzic och odlat skägg samt långt hår för att bli svår att känna igen.

Han använde även en falsk identitet och hade, enligt Aftonbladets uppgifter, byggt upp en fasad som hantverkare i Sverige.

– Men tack vare Fast-gruppens experter på ansiktsigenkänning kunde han ändå identifieras utan problem och han erkände sedan vem han egentligen var, säger en inspektör.

”Otroligt viktigt ärende”

Fast-gruppen är mycket nöjda med att ha lyckats gripa mannen, efter flera års komplicerat arbete.

– Det är ett otroligt viktigt ärende för Polen och deras kamp mot amfetaminproduktionen i landet där hans organisation var en av de största aktörerna, säger inspektören vid Fast-gruppen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Årsta

Polen

Stockholm