Två svårt skadade efter gasolycka i fjällen

NYHETER

Kraftiga snövindar hindrade helikoptrarna att ta sig till de två förgiftade männen söder om Kebnekaise.

Fjällräddare lyckades till slut komma fram och se till att männen fördes till sjukhus.

Männen vårdas för allvarliga skador, uppger Region Norrbotten.

Två män i 25-årsåldern är allvarligt skadade efter att ha blivit gasförgiftade i fjällen vid Kaitumjaure, söder om Kebnekaise.

Larmet inkom vid 06.37 och enligt de första uppgifterna skulle det röra sig om en medvetslös man, uppger polisen på sin webbplats.

Området i fjällvärlden saknar mobiltäckning och personen som slog larm använde därför en av de hjälptelefoner som är utplacerade i regionen.

– Hjälptelefonen var en mil från platsen där den drabbade personen befinner sig, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen i Norrbotten.

Stor räddningsinsats

Det visade sig senare att det rörde sig om två skadade män i 25-årsåldern. Man inledde en stor räddningsinsats som komplicerades av det besvärliga vädret. För området hade SMHI utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar med snöfall och snödrev i Lapplandsfjällen.

Ingen av de två helikoptrar som användes lyckades därför ta sig fram. I stället fick piloterna återvända till baserna i norska Bodö och Umeå.

Fjällräddare, baserade i Nikkaluokta, hade då redan ryckt ut mot platsen med skoter. På grund av radioskuggan tappade polisen kontakt med fjällräddarna under insatsen.

Allvarligt skadade

När radiokontakten återupptogs hade fjällräddarna hämtat de två männen som kolmonoxidförgiftats i en fiskeark, en flyttbar liten bod.

– Man åker med männen till Nikkaluokta där de sedan förs vidare med ambulans till sjukhus, säger Börje Öhman.

Enligt Region Norrbotten är de två männen allvarligt skadade. Efter undersökning flyttades de till en intensivvårdsavdelning på Kiruna sjukhus.

Sjukhuset uppger att männen ådrog sig skadorna vid en gasutveckling.

Polisen lyfter fram fjällräddarnas insats med att nå fram till männen trots de svåra väderförhållandena.

– De har en extremt god lokalkännedom. Man kan skicka ut dem med noll sikt och de hittar ändå fram. Fjällräddarna är helt ovärderliga, säger Börje Öhman.

ARTIKELN HANDLAR OM