Dömd för hets – tar över Sannfinländarna

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Den kontroversielle politikern och Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho har valts till ny ordförande för det finländska partiet Sannfinländarna. Halla-aho valdes med 949 röster mot Sampo Terhos 629.

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp sedan han på sin blogg skymfat islam.

1 av 2 | Foto: Jussi Nukari/REUTERS
Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho gratuleras efter att ha valts till ordförande för Sannfinländarna.

Det högerpopulistiska partiet valde sin nya ordförande under kongressen i Jyväskylä.

Sampo Terho är riksdagsgruppens ordförande och beskrevs som ett måttfullt alternativ till Jussi Halla-aho.

Det var i mars som utrikesminister Timo Soini, som var med och grundade Sannfinländarna 1995, meddelade att han slutar som partiledare. Att ersätta Soini, en av de mest populära politikerna i landet, blir svårt oavsett vem som tar över, konstaterar public service-kanalen Yle i en analys. Under Soini har partiet haft stora framgångar och nått ett stöd på nära 20 procent.

De senaste åren har populariteten dock sjunkit – sannolikt på grund av de kompromisser partiet gjort som del av Finlands trepartiregering. Att utveckla organisationen och förtydliga partiets ideologi är därför en viktig uppgift för nästa ledare.

Tror på regeringskris

Samlingspartiet vill inte regera med Jussi Halla-aho som ordförande för Sannfinländarna. Därför väntar en regeringskris i Finland efter partiledarbytet, enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi.

– Halla-aho vill profilera partiet som främlingsfientligt. Det gamla gänget inom partiet som värnar om landsbygden och den vanliga människan är inte med på det. Det finns inte stöd för det bland folket heller. Sannfinländarna kommer bli ett fem-till-åtta-procents-parti nu.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM