Dömd för hets – tar över Sannfinländarna

NYHETER

Den kontroversielle politikern och Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho har valts till ny ordförande för det finländska partiet Sannfinländarna. Halla-aho valdes med 949 röster mot Sampo Terhos 629.

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp sedan han på sin blogg skymfat islam.

1 av 2 | Foto: Jussi Nukari/REUTERS
Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho gratuleras efter att ha valts till ordförande för Sannfinländarna.

Det högerpopulistiska partiet valde sin nya ordförande under kongressen i Jyväskylä.

Sampo Terho är riksdagsgruppens ordförande och beskrevs som ett måttfullt alternativ till Jussi Halla-aho.

Det var i mars som utrikesminister Timo Soini, som var med och grundade Sannfinländarna 1995, meddelade att han slutar som partiledare. Att ersätta Soini, en av de mest populära politikerna i landet, blir svårt oavsett vem som tar över, konstaterar public service-kanalen Yle i en analys. Under Soini har partiet haft stora framgångar och nått ett stöd på nära 20 procent.

De senaste åren har populariteten dock sjunkit – sannolikt på grund av de kompromisser partiet gjort som del av Finlands trepartiregering. Att utveckla organisationen och förtydliga partiets ideologi är därför en viktig uppgift för nästa ledare.

Tror på regeringskris

Samlingspartiet vill inte regera med Jussi Halla-aho som ordförande för Sannfinländarna. Därför väntar en regeringskris i Finland efter partiledarbytet, enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi.

– Halla-aho vill profilera partiet som främlingsfientligt. Det gamla gänget inom partiet som värnar om landsbygden och den vanliga människan är inte med på det. Det finns inte stöd för det bland folket heller. Sannfinländarna kommer bli ett fem-till-åtta-procents-parti nu.

FAKTA

Sannfinländarna byter ledare

Finlands utrikesminister Timo Soini meddelade i mars att han i juni kommer att avgå som ordförande för det högerpopulistiska Sannfinländarna. Hans avhopp skulle kunna bana väg för ett mer hårdfört ledarskap, eftersom undersökningar visat missnöje från partiets kärnväljare över en del av de kompromisser som Soini gjort som del av en trepartiregering som fokuserat på åtstramningar.
Enligt analytiker kan ledarbytet också få konsekvenser för koalitionsregeringen, som förutom Sannfinländarna inkluderar Centerpartiet och det konservativa Samlingspartiet. Regeringen har infört tuffa åtstramningspaket för att styra upp en stagnerande ekonomi.
Timo Soini var med och grundade Sannfinländarna och har lett partiet sedan 1997.
Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt, vilket Soini förklarat med flyktingkrisen och arbetsmarknadsläget.
Källa: Reuters