Terrorism

Blogg med IS-kopplingar uppmanar till terror i Sverige

Av: 

Oskar Forsberg

Per Arnsäter

NYHETER

En IS-nyhetsblogg skriver att Sverige är medskyldigt till mänskligt lidande i Syrien och att ansvar ska utkrävas.

– Det här är ett ganska uppenbart hot mot att genomföra attacker. Från en åklagarsida skulle man kunna tolka det som en uppmaning till terrorism, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

Svenska Dagbladet var först att rapportera om bloggen.

Bloggen som drivs av en svensk IS-sympatisör inifrån Syrien uppmanar till terrordåd i Sverige. Under fredagseftermiddagen publicerades en text på svenska på bloggen. Aftonbladet har tagit del av inlägget där det bland annat står:

”Precis som i staden Mosul bombar nu den amerikanska koalitionen (som Sverige deltar i) staden Raqqah med det internationellt förbjudna kemiska vapnet vit fosfor som skjuts ner som lava från himlen och bränner allt som den nuddar...”

”Vi får se hur många moskéer som fördömer handlingarna och vill tvinga svenska regeringen att ta ansvar. Sverige får mer och mer blod på sina händer utan konsekvenser...”

”En uppmaning till terrorism”

Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, säger till Aftonbladet att inlägget kan tolkas som ”en uppmaning till terrorism”.

– Det är oroande att han har gått ut med det här. Man ska inte överdriva, men man ska inte heller undervärdera terrorhotet.

Ovanligt med inlägg på svenska

Bloggen uppges rikta sig till IS-sympatisörer i Sverige och Skandinavien. Vanligtvis är inläggen skrivna på engelska eller arabiska. Att inlägg är skrivna på svenska är mycket ovanligt.

– Det är en mycket ovanlig situation. Det är definitivt ett intressant fall för åklagaren för säkerhetsmål. Det finns svart på vitt vem som driver bloggen.

Varför skrivs det här nu?

– Det som händer i Raqqah är som att sticka handen i ett getingbo. Det kan bli en utökning av det våld vi sett i Europa och det kan även hända här.

Enligt Magnus Ranstorp är det en svensk IS-anhängare som rest med sin familj till al-Raqqa i Syrien som ligger bakom bloggen – något som även Säpo ska vara väl medvetna om.

– Han är tongivande när det gäller att kommunicera och predika de budskap som IS vill få ut, säger Magnus Ranstorp till SvD.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorism

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorism

Magnus Ranstorp

Säpo

Syrien