Misstänkt kumpan till Berlinterroristen gripen

avIsabelle Nordström, TT

Tysk polis har gripit en man som misstänks för att ha fungerat som kontaktperson för Anis Amri.

Den misstänkte gärningsmannen bakom julmarknadsdådet i Berlin ska ha sparat den nu gripnes nummer i sin telefon.

– Utredningen tyder på att han kan ha kopplingar till attacken, uppger åklagarmyndigheten i ett uttalande, skriver AFP.

Enligt nyhetsbyrån AP uppger åklagare att det är en tunisisk man i 40-årsåldern som är gripen efter att polisen sökt igenom hans hus och arbetsplats under onsdagsmorgonen.

Mannen tros ha kopplingar till misstänkte Berlinterroristen, som sköts ihjäl i italienska Milano fyra dagar efter attacken. 12 personer miste livet och nära 50 människor skadades.

– Den avlidne misstänkte Anis Amri hade sparat numret till den här 40-årige tunisiske mannen i sin telefon. Utredningen tyder på att han kan ha kopplingar till attacken, skriver tyska federala åklagarmyndigheten i ett uttalande enligt AFP.

Okänd koppling till Amri

Polisen kommer att fortsätta att utreda om den gripne mannen verkligen är inblandad i attacken.

Tyska tidningen Der Speigel var först med att rapportera om att mannen var gripen och hänvisade till säkerhetskällor. Det är ännu inte känt vilken koppling han har till Amri.

Tunisiern Anis Amri, 24, som svurit trohet till terrorgruppen Islamiska staten i en video, misstänks ha kapat polske Lukasz Urbans lastbil några timmar innan dådet. Den senare hittades död i fordonet efter det att gärningsmannen kört in lastbilen i folkmassan och flytt från platsen. Han hade kniv- och skottskador och han blev första offret i attacken.

Amri ska ha gått på en nattbuss i den nederländska staden Nijmegen, nära tyska gränsen, och rest till Lyon i Frankrike. Därifrån fortsatte han enligt källorna till den lilla staden Chambery, varifrån han tog sig till Milano i norra Italien. Hur den misstänkte gärningsmannen lyckades lämna Tyskland är fortsatt oklart.