Bedövningen släppte under kejsarsnittet

NYHETER

Mitt under kejsarsnittet släppte ryggbedövningen för Matilda Vikström, 39.

– När de skulle ta ut bebisen så vrålade jag av smärta, säger hon.

Matilda Vikström från Älvsbyn födde sitt fjärde barn den 6 mars 2014 i ett planerat kejsarsnitt.

Men ryggbedövningen släppte i förtid – mitt under pågående operation på Sunderby sjukhus.

– Precis innan de skulle ta ut bebisen så vrålade jag av smärta. Jag kände allt, säger hon.

När personalen märkte att Matilda Vikström fått tillbaka känseln utbröt kaos i operationssalen. Alla sprang runt, till synes utan att veta vem som skulle göra vad, enligt Matilda.

Dessutom fanns ingen narkosläkare kvar i rummet – trots att de lovat henne det. Vid en av hennes tidigare förlossningar hade bedövningen också släppt.

– Jag kämpade för mitt liv. Men ingen pratade med mig, så jag tänkte att de glömde mig för att de måste rädda barnet. Jag fick aldrig se barnet så jag var säker på att det redan hade dött.

Sjukvårdspersonalen glömde att visa Matilda att bebisen var frisk, de glömde att trycka på akutknappen och de glömde att prata med henne.

”Jag grät och skrek att de skulle sluta”

I femton minuter låg hon på operationsbordet med öppen buk samtidigt som sjukvårdspersonalen försökte stänga snittet. När de lyckats sy ihop magen invändigt valde de att stämpla ihop henne utvärtes – det gick fortare.

– Jag grät och skrek att de skulle sluta, och jag försökte ta mig därifrån så spände de fast mina ben, säger Matilda.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Jag slog mig själv i skallen och tänkte att om jag slår nog hårt, så svimmar jag. Jag vet inte vad som hände så jag började fokusera på en klocka och fortsatte att rabbla den där klockan.

När Matilda Vikström kom hem från förlossningen var hon inte sig själv. Det som tidigare varit enkelt blev nu en utmaning.

Hon glömde att äta, att gå på toaletten. Hon kom inte ihåg vad hon hade gjort dagen innan. Hon drabbades  av panikattacker och flashbacks. Det ledde till att hon fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

– Det var ingen krisförlossning, det var ett vanligt planerat kejsarsnitt men på grund av deras slarv och nonchalans blev det så här, säger Matilda.

”Det har förstört mitt liv”

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot Sunderby sjukhus. De kritiserar sjukhuset för att de inte tog tillvara på Matildas erfarenheter om ryggbedövning – och för att inget om händelsen skrevs in i journalerna.

Aftonbladet har sökt Anna Pohjanen, länschef vid obstetrik och gynekologi, för en kommentar. I sitt yttrande till IVO säger hon att Matildas skada i efterhand bör betraktas som en vårdskada och att hon beklagar hennes upplevelser.

Nästan tre år efter förlossningen är Matilda Vikström fortfarande sjukskriven från sitt jobb som undersköterska och hon har svårt att klara vardagen.

– Jag minns inte min dotter Hannas första steg, ettårsdag eller första julafton – men jag minns allt om traumat. Det tar upp alla plats, säger Matilda.

– De gjorde ett fruktansvärt misstag som har förstört mitt liv och det är jag som ska kämpa för att komma tillbaka och det är jag som ska betala, för att jag inte kan vara en bra mamma som jag alltid varit.