5 svenskar som blev oväntade kändisar

avMalin Wigen

Foto: Skärmdump/Instagram
Svenskar som gjorde succé under år 2016.

År 2016 har bjudit på svenskar som gått från att vara okända till att uppmärksammas internationellt. Här är fem av dem som på olika sätt har gjort succé utanför Sveriges gränser.

1. Marcus Söderberg – som bytte säte på tunnelbanan

I ett klipp ser man hur Marcus Söderberg byter säte på tunnelbanan på ett lite annorlunda sätt – nämligen med en avancerad kullerbytta. Klippet spreds världen över och hans sätbyte blev med ens en världssuccé.

– Det är ju superkul. Jag hade inte märkt det själv. Det här var ju bara en spontangrej på tunnelbanan. Men det är alltid roligt att bjuda på sig själv och få exponering för det, sa han till Aftonbladet.

Foto: Skärmdump

2. Mikaela Kellner – polisen som i bikini grep en tjuv

Mikaela Kellner, som till vardags arbetar som polis, var i en park i Stockholm med sina vänner när en fingerfärdig tjuv stal en av deras mobiler. Då grep hon honom – iklädd i sin bikini. Hennes ingripande uppmärksammades världen över.

– Jag tvekade inte. Hade jag varit naken hade jag ingripit också. Det är inget som hindrar mig, sa hon till Aftonbladet.

Foto: Instagram

3. Maria Pettersson – piloten som tog världen med storm

Över 140 000 personer följer hennes Instagramkonto ”Pilotmaria” där hon delar med sig av sitt liv som pilot på ett europeiskt flygbolag. Flera tidningar i Storbritannien uppmärksammade hennes konto – och sedan även Aftonbladet.

– Från början så tror jag det handlade om att det finns många flygentusiaster runtom i världen. Sedan har det bara växt.

Foto: Instagram

4. Annis Lindkvist – som bjöd en hemlös skotte på julfirande i Sverige

Annis var på semester i Edinburgh i Skottland med sin syster. Där träffade den hemlöse Jimmy – och Annis kunde inte släppa honom ur tankarna. Väl hemma i Sverige bestämde hon och hennes man för att bjuda över Jimmy för att fira jul. Sagt och gjort, Jimmy fick uppleva en jul som han inte gjort på länge – något flera utländska medier uppmärksammade.

– Det har varit lite pyssel men jag är fruktansvärt glad över att jag gjorde det här, sa hon till Aftonbladet.

Foto: Privat

5. Tess Asplund – som stod upp mot nazisterna

Det var den första maj som cirka 300 personer ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade i Borlänge. Då ställde sig Tess i vägen för NMR-ledaren med en knuten näve i luften – fotografen David Lagerlöf fotade hennes agerande och bilden spreds som en löpeld på sociala medier. Snart visste hela världen vem Tess var, bilden fick ikonstatus och BBC utsåg nyligen henne till en av de mest inflytelserika och inspirerande kvinnorna 2016.

– Jag var inte rädd – jag var förbannad, sa Tess själv till Aftonbladet om händelsen.

Foto: David LagerLöf/Expo/TT
ARTIKELN HANDLAR OM