Drottningholms förskola totalförstörd i brand

NYHETER

Drottningholms förskola på Lovön i Ekerö kommun har brunnit ner. Endast en vägg stod kvar under natten till måndag.

– Det känns fruktansvärt, säger förskolechefen Carita Almqvist.

Det var vid 20-tiden som räddningstjänsten larmades till Lovön och Drottningholms förskola.

– Det kom in ett automatlarm och sedan ringde flera personer 112 också, säger Henrik Lindström, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Snabbt brandförlopp

Byggnaden blev snabbt övertänd och räddningstjänsten fick rikta in sig på att försöka förhindra spridning av branden. Brandkåren var på plats med personal från tre stationer.

– Byggnaden som brinner är bortom räddning. Det finns fortfarande spridningsrisk så vi inriktar oss på att förhindra det, säger Henrik Lindström.

Under natten har skolan brunnit ner och endast en vägg stod upp vid midnatt. Därefter har räddningstjänsten börjat med eftersläckningsarbete och att avveckla insatsen. Det finns inga uppgifter om att några personer ska ha befunnit sig inne på förskolan när branden utbröt.

Aftonbladet har pratat med Carita Almqvist, Drottningholms förskolas förskolechef, som är bedrövad över nyheten.

– Det känns overkligt, säger hon.

Hela den kommunala förskolan, med runt 55 elever från år ett till år sex, blev övertänd och i anslutning till den ligger en Waldorfskola som räddningstjänsten lyckades rädda.

– Jag är på väg till mina kollegor för att se hur vi ska lösa det framöver. Vi behöver helt enkelt hitta en ny lösning för barnen, säger Carita Almqvist och tillägger att man tittar på lokaler i Stenhamra.

”Känns fruktansvärt”

Den kommunala delen är nyrenoverad och det sista blev klart precis före jul.

– Det känns fruktansvärt. Det var en förskola som låg i framkant och tog emot studiebesök från hela världen, säger Almqvist.

Det är i nuläget oklart vad som startade eldsvådan. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Förskolechefen uppger att det inte finns någon hotbild mot förskolan, som ligger omkring en kilometer från Drottningholms slott.

Enligt Margareta Thorgren, hovets presschef, har inga kungligheter gått på skolan. Hovet har inte heller någon annan koppling till skolan.

ARTIKELN HANDLAR OM