Evakueringsbussar stoppade – hundratals fast i ”ingenmansland”

NYHETER

Evakueringen av civila från Aleppo har avbrutits igen.

Hundratals människor uppges också vara fast utan mat och vatten ombord på bussar mellan rebell- och regimkontrollerade områden.

– Vi har stannat i ingenmansland, säger Aleppobon Rami Zien.

Sent på söndagskvällen rapporteras evakueringen vara igång igen.

Foto: REUTERS

I förra veckan nåddes en vapenvila i striderna mellan rebeller och regimen i Syrien kring staden Aleppo. En del i avtalet var evakuering av civila och rebeller från staden.

Evakueringarna har dock stött på problem sedan de inleddes i torsdags. Vid flera tillfällen har de stoppats då bussarna som ska flytta människor har attackerats.

Under söndagen sattes evakueringen på paus igen.

Orsaken ska vara att säkerheten inte kan garanteras för de evakuerade, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

De uppger att uppger att en busschaufför dödats i samband med att flera bussar attackerades på väg till byarna al-Foua och Kafraya, skriver TT.

Sent på söndagskvällen kommer rapporter om att hundratals människor fastnat i ”ingenmansland” utan mat och vatten sedan evakueringen stoppats. Flera bussar ska nu stå stilla mellan rebell- och regimkontrollerade områden, skriver AP.

Nyhetsbyrån har via en meddelande-app kommunicerat med Aleppo-bon Rami Zien som uppger sig sitta fast på en de 50–60 bussar som nu står stilla.

– Regeringsstyrkor står precis framför mig och om något går fel kommer jag vara den första som dör, säger han till AP.

Senare på söndagskvällen kom nya rapporter om att evakueringen av människor i östra Aleppo har inletts, skriver TT.
– Bussar och ambulanser lämnar nu östra Aleppo, säger en FN-källa i Syrien till Reuters.
En sjukvårdsföreträdare uppger för nyhetsbyrån AFP att 350 personer har fått möjlighet att lämna den belägrade delen av staden.

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30 000 och 50 000, skriver TT.

Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades för några dagar sedan, men det exakta antalet är oklart.
FN:s säkerhetsråd ska under måndagen rösta om en kompromiss på ett förslag för att skicka observatörer till Syriens största stad, för att övervaka evakueringarna, skriver AP.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson hyser hopp om att resolutionen kommer att gå igenom. Enligt AP har Ryssland och Frankrike, som tidigare haft olika ståndpunkter, enats under söndagen.

– Det finns goda utsikter att den här resolutionen kommer antas av säkerhetsrådet i morgon bitti. Och blir det fallet så kan vi omedelbart säkra att nå dessa grupper som har lidit så fruktansvärt, säger Jan Eliasson på söndagskvällen i SVT:s ”Agenda”.

Observatörerna ska garantera att civilbefolkningen får säker evakuering och omedelbar tillgång till humanitär hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM