Evakueringen från Aleppo försenad

avTT

Evakueringen från Aleppo har försenats av okänd anledning.
Ingen av evakueringsbussarna har ännu åkt in i stadens östra områden.

1 av 2 | Foto: AFP

De första evakueringarna skulle genomföras klockan 5 på morgonen lokal tid, men inga personer hade lämnat staden en timme senare, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Enligt uppgifter till Reuters, från syriska rebeller, har människor hindrats av regeringstrogna styrkor att lämna staden.

Planen var att civila och rebeller skulle kunna ta sig ut från Aleppo under det eldupphör som har överenskommits med de oppositionella grupperna.

Gröna bussar samlade

Företrädare för rebellerna, Ryssland och Turkiet bekräftade på tisdagen överenskommelsen som, om den verkställs, kan bli en stor seger för Syriens president Bashar al-Assad över de oppositionella grupper som har kämpat mot honom sedan 2011.

Rysslands FN-sändebud Vitaly Churkin säger att den syriska militären hade stoppat sina insatser i Aleppo under överenskommelsen, och lade till att ”striderna runt östra Aleppo är över”.

Evakuering inleds

Gröna bussar har samlats vid utkanterna av distriktet Salaheddin sent på tisdagen för att evakueringen skulle inledas på morgonen.

Överenskommelsen kom till stånd efter ett stigande missnöje över rapporter om vidrigheter, bland annat dussintals avrättningar, när Assad-trogna styrkor närmat sig det sista rebellkontrollerade området i staden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien