Varning för brandrök över Östersund

NYHETER

En billackering i Östersund står i lågor och allmänheten varnas för den kraftiga rök som drar in över stadens centrum.

Det kalla och vindstilla vädret gör att röken inte försvinner.

– Det blir ett väderfenomen som heter inversion. Röken lägger sig som ett lock, säger räddningstjänstens inre befäl Teresia Gustafsson.

Räddningstjänsten Jämtland har gått ut på radion med ett meddelande till allmänheten. Invånarna i Östersund uppmanas att stänga fönster, dörrar och ventilation för att undgå den kraftiga röken.

– Det är ganska kallt väder, runt minus 20 och ingen vind. Röken lägger sig som ett lock. Det är inte nyttigt att andas in. Om man känner obehag ska man kontakta sjukvården på 1177, säger räddningstjänstens inre befäl Teresia Gustafsson.

– Det luktar inte bra, bekräftar en polis på plats för radion.


I den brinnande byggnaden i industriområdet Odenskog finns bland annat gasflaskor och polisen har spärrat av vissa vägar.
Det finns inga uppgifter om att människor kommit till skada.

Tidigt på torsdagsmorgonen, vid 06.18, kom larmet om rökutveckling.

– Åtta minuter senare är vi på plats. Just nu är mellan femton och tjugo personer insatta i arbetet, säger inre befäl Teresia Gustafsson.

Begränsad – inte kontrollerad

Strax innan klockan 10 på förmiddagen hade brandstyrkorna från Östersund, Brunflo och Lit lyckats begränsa elden. Lokalerna som är sammanbyggda med billackeringen ligger nu utom fara för eldsvådan.

– Elden är begränsad men vi kan inte säga att vi har den kontrollerad än. Och det är ju en totalskada på billackeringen, säger Teresia Gustafsson.

Tidigt skede

Polisen är på plats för att spärra av brandområdet. Än finns ingen misstanke om eldsvådan är anlagd.

– Det vågar jag inte svara på i det här tidiga skedet, säger Peder Jonsson, polisens presstalesperson i region Nord.

Texten uppdateras.