11-åring nekas veganmat i skolan

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Eleverna serveras inte veganmat i skolan.
NYHETER

Eleverna i Luleås grundskolor har inte möjligheten att välja vegansk mat – något en 11-åring ville ändra på. Men hennes medborgarförslag nekades, skriver Norrländska Socialdemokraten.

En 11-årig grundskoleelev skrev ett medborgarförslag där hon ville att hon och andra elever i Luleås grundskolor ska ha möjligheten att få vegansk mat. Hon själv vill inte äta något som utnyttjats i framställningen av mat.

Men hennes förslag nekades. Anledningen ska vara att man bedömer att vegansk mat inte uppfyller de näringsrekommendationer som finns i skollagen. Enligt kostchefen Jeanette Everts så innehåller vegansk mat bland annat mindre protein, kalcium och energi – och att det därför krävs det kosttillskott för att uppfylla näringskraven.

– Man strävar efter att ge en vegankost samma närings- och energiinnehåll som blandkosten, men i praktiken är det närmast omöjligt. Elever som växer och rör sig mycket har ett högt energibehov och det innebär att portionerna blir stora, säger hon till NSD.

Kan bli ändring i framtiden

Som det är i dag får de elever som inte vill äta kött eller ägg äta de vegetariska rätterna som fungerar, samt salladen som serveras. Jeanette Everts utesluter inte att det skulle kunna finnas vegansk kost i framtiden.

– Det är inte helt färdigt det här. Under våren 2017 ska det kostpolitiska programmet som finns idag inom barn- och utbildningsförvaltningen att revideras, och frågan om vegankost kommer då att vägas in, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost