Terroristen i London: trebarnspappan Khalid Masood, 52

Av: Christoffer Nilsson, Niklas Eriksson, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Han mejade ner barn och turister på Westminster bridge – sedan knivmördade han en polisman.

Nu namnger polisen Londonterroristen: Khalid Masood, 52, från Birmingham.

– Vår utredning fokuserar på hans motiv, förberedelser och omgivning, säger polischefen Mark Rowley.

1 av 12 | Foto: AP
Räddningspersonal tar hand om offren som mejades ner på Westminster bridge.

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds vid parlamentsområdet i London. Sekunderna innan hade han huggit ihjäl polismannen Keith Palmer, 48, framför ögonen på svenska Susanne.

– Gärningsmannen hade en kniv i varje hand och attackerade polisen som om han trummade. Han gav honom säkert tio hugg i ryggen, säger den italienske boxaren Vincenzo Mangiacapre som blev vittne till attacken.

Kort tidigare hade terroristen mejat ner fotgängare på den ikoniska Westminster-bron. Två av de påkörda dog genast av sina skador, en äldre man avled på torsdagen på sjukhus.

Nu har Londonpolisen namngett terroristen som 52-årige Birminghambon Khalid Masood.

Utred tidigare – ansågs ”perifer”

Timmar innan Khalid Masood, 52, namngavs av polisen som terroristen bakom dådet uppgav Storbritanniens premiärminister Theresa May att gärningsmannen tidigare utretts av säkerhetstjänsten MI5.

– Terroristens identitet är känd av polisen och MI5 sedan tidigare. Han är född i Storbritannien och har tidigare varit föremål för utredning av MI5, emellertid i en perifer roll, sa hon.

I samband med att han namngavs gick polisen också ut med uppgifter om att Masood tidigare dömts för en rad brott, bland annat misshandel och vapenbrott. Första gången 52-åringen dömdes för brott var 1983, då för vandalisering.

Senast han lagfördes var i december 2003 då han dömdes för vapenbrott, innehav av en kniv.

Däremot har Khalid Masood aldrig dömts för någon terrorrelaterad brottslighet, enligt Scotland Yard. Han var inte heller aktuell i någon pågående utredningen.

Masood beskrivs som en trebarnsfar som extrajobbade som lärare i engelska och var intresserad av bodybuilding. Det uppger Daily Mail.

Grannar i Birmingham-området där han bodde säger till Birmingham Mail att han verkade var en vanligt tystlåten familjefar.

– Jag kände igen honom direkt när jag såg bilden av honom på båren, säger Iwona Romek till tidningen.

Polisen: Agerade på egen hand

52-åringen som enligt polisen använde sig av en mängd olika alias ska inte heller ha funnits på underrättelsemyndigheternas radar. I ett pressmeddelande skriver polisen att det inte fanns några uppgifter om att han förberedde en terrorattack.

Tidigare under torsdagen uppgav polischefen Mark Rowley att man arbetade med att kartlägga Masoods liv.

– Vår utredning fokuserar på hans motiv, förberedelser och omgivning, säger Rowley.

Totalt har tio personer gripits i samband med terrorutredningen. Flera av dem greps i Birmingham där, enligt uppgifter i brittisk media, det fordon som användes vid attentatet hade hyrts.

Sex av de gripna släpptes på fredagskvällen och enligt polisen kvarstår inga misstankar mot dem. De fyra som fortfarande hålls misstänks för förberedelse till terroristattacker.

– Vår uppfattning är fortfarande att attentatsmannen agerade på egen hand i går och var inspirerad av internationell terrorism, sa Rowley på torsdagen.

Via sitt propagandaorgan Amaq news tar terrorsekten IS på sig onsdagens dåd i London. Brittiska myndigheter har ännu inte kommenterat de uppgifterna.


LIVE-RAPPORTERING: SENASTE NYTT OM ATTACKEN

Här rapporterar vi live om onsdagens terrordåd i London. Läs också: Sammanfattning av vad vi vet hittills.

Publicerad:

LÄS VIDARE