Ohly har sökt 15 jobb – utan att få något

Reporter: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Lars Ohly har varit arbetslös sedan 2014.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lars Ohly har varit arbetslös sedan 2014.

2012 lämnade Lars Ohly posten som partiledare för Vänsterpartiet – och två år senare avslutades riksdagstiden. Sedan dess har jobbjakten varit allt annat än fruktsam.

– Jag har misslyckats hittills med de 15 jobb jag sökt, säger han i en intervju med P1.

2012 lämnade Lars Ohly över ordförandeklubban i Vänsterpartiet till Jonas Sjöstedt. I rollen som kulturpolitisk talesperson fanns han kvar i partiet och Sveriges riksdag fram tills 2014, då han meddelade att han inte tänkte kandidera i det påföljande riksdagsvalet.

Sedan dess har Ohly hjälpt sitt parti på ideell basis, men någon heltidssysselsättning har inte stått att finna. Ohly berättar nu att han haft svårt att hitta en ny plats i livet efter att ha lämnat partiuppdragen bakom sig.

– Det finns en smärta i det här. Jag tycker jag har oerhörda kunskaper och erfarenheter från min tid i politiken, säger han i en intervju med P1.

Han tror att det dels handlar om att vänsterpartister inte är lika attraktiva på den privata arbetsmarknaden som moderater och socialdemokrater – som Ohly också hävdar ofta har mer kontakter inom den sfären när de vill gå vidare från politiken.

Ingen återvändning till SJ

1994 tog han tjänstledigt från sin tidigare anställning som tågvärd ombord hos SJ. Men att gå tillbaka till konduktörsrollen är inte aktuellt.

– Jag såg inte möjligheten att jobba på tågen, så igenkänd som jag är. Jag föreslog att man kunde fixa något annat, men det ville SJ inte, säger Ohly.

Nu kan dock jobbjakten snart vara över. Ohly säger att han har ett nytt uppdrag på kroken – där han får jobba med ”en fråga som han brinner för”. Vem arbetsgivaren är vill han inte avslöja.

Men han har sökt en hel del jobb tidigare, utan vidare framgång.

– Jag har misslyckats hittills med de 15 jobb jag har sökt. Ibland får jag höra att jag är överkvalificerad också, vilket är tråkigt att höra.

Publicerad: