Personalen fick knäckebröd – istället för semlor

I dag festar många på semlor, fettisdagen till ära.

Men på Pensionsmyndigheten i Växjö möttes de anställda av något helt annat vid morgonfikat. Mottagandet av initiativet har varit blandat.

– Jag bojkottade det nyttiga. Jag vill äta min semla, säger en anonym anställd till Aftonbladet.

En saftig semla är i mångas ögon ett obligatorium tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. På Pensionsmyndigheten i Växjö har man dock i år bytt ut fettisdagen – mot den långt mindre gräddiga ”Nyttisdagen”.

– Vi fick meddelande på intranätet om att vi kommer att ha Nyttisdagen istället för semmeldagen. Vi fick veta att blandat smått och gott kommer att serveras vid morgonfikat, berättar en anställd som vill vara anonym.

Färskost och knäckebröd

Bordet vid tisdagens morgonfika var dukat med morotsstavar, ingefärsshots, knäckebrödsflarn och juice. Bakom initiativet står husrådet, en arbetsplatsgrupp på fem personer som hittar på aktiviteter och arbetar för trivsel på kontoret.

Mats Henriks, 57, är en av gruppens medlemmar. Han berättar att de under söndagen och måndagen förberett hemma genom att göra färskost och baka knäckebröd. På tisdagsmorgonen blandade de hälsodrinkar efter egna recept. Allt på fikabordet var gluten- och laktosfritt.

– Vi tyckte att Nyttisdagen låter lite bättre än fettisdagen. Man tappar lite fart ibland på jobbet och då kan det vara bra med nyttigheter. Då är det bättre att börja morgonen med ingefära och bananer än semlor, säger han.

Kuppade frukosten

Mats berättar att mottagandet varit övervägande positivt och att ungefär 90 av kontorets närmare 110 anställda deltog vid frukosten.

– I går var det några som lät besvikna över att inte få semlor, men i dag ville de flesta ha recepten och tyckte att det var kul, säger han.

Alla på kontoret är dock inte helt nöjda med nyttighetsgreppet. En liten grupp anställda valde att kuppa frukosten och istället köpa egna semlor.

– Vi tycker det är väldigt konstigt att de lägger det här på själva fettisdagen. Jag bojkottade det nyttiga, det är ett ställningstagande jag medvetet gör. Jag vill äta min semla på semmeldagen och det tror jag de flesta andra vill också, säger en i gruppen.

Mats Henriks tar kritiken med ro.

– Jag tycker inte det är ett krav att arbetsgivaren ska tillhandahålla semlor bara för att det är semmeldagen. Fikat var jättelyckat och reaktionerna har varit absolut mest positiva. Vi tycker det var ett bra grepp så det kommer nog att återkomma, säger han.

Publisert: