Hundratals nya USA-soldater till Syrien

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Soldater från rebellgruppen SDF skjuter mot Islamiska staten utanför al-Raqqa.
Foto: SDF/AP/TT
Soldater från rebellgruppen SDF skjuter mot Islamiska staten utanför al-Raqqa.

USA trappar upp sin närvaro i det syriska inbördeskriget. Nu skickar man ytterligare 400 soldater till landet.

Uppgiften: Inta terrorsekten Islamska statens ”huvudstad” Raqqa.

Foto: GRAFIK: Patrik Lindvall

Det handlar om en artillerienhet med 15,5 centimeters haubitsar från marinkåren. Till det kommer infanterisoldater för skydd samt underhållsenheter, och de har lyfts in i Syrien från krigsfartyg och från baser i Kuwait.

Sedan tidigare finns cirka 500 USA-soldater i Syrien. Den nya styrkan ska samarbeta med USA:s allierade i Syrien, däribland rebellgruppen SDF där den kurdiska YPG-milisen ingår, och ska inte strida vid fronten.

– De kommer att vara där under en övergångsperiod, säger överste John Dorrian, talesperson för den USA-ledda koalitionen mot IS.

"Ger ett svar"

Tanken är att inför den kommande offensiven ge de amerikanska styrkorna mer flexibilitet att agera snabbt utan att först behöva hämta in godkännande av försvarshögkvarteret Pentagon, rapporterar al-Jazeera.

– Marinkårssoldaterna ger ett svar på problem som operationen har stått inför, säger en amerikansk försvarskälla till The Washington Post.

Han tillägger att förstärkningen ger möjlighet till artillerield oavsett väderförhållanden.

Taktiken påminner starkt om den som användes inför offensiven mot IS i Mosul i Irak. Även där finns amerikanska artillerienheter som stöd för de allierade vid frontlinjen.

Känslig offensiv

Men när många, och annars gentemot varandra fientliga aktörer, är inblandade finns det risker. I den syriska staden Manbij, ett tiotal mil nordväst om al-Raqqa och väster om floden Eufrat, patrullerar nu bepansrade amerikanska militärfordon med sitt lands vajande flagga. De är där för att avskräcka turkiska, syriska och kurdiska trupper från att råka i luven på varandra.

Den turkiska utrikesministern Mevlüt Cavusoglu säger återigen att YPG måste hålla sig öster om Eufrat, och om de påträffas vid Manbij så kommer "vi att slå till mot dem".

Att kurdiska miliser måste lämna Manjib återupprepas av Ibrahim Kalin, talesperson för turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Han säger att det ännu inte är klart vem eller vilka som ska attackera al-Raqqa, eller hur.

– Vår plan är mycket klar, men förhandlingsprocessen pågår.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA

Raqqa