Marinsoldater spred nakenbilder på kvinnliga kolleger

NYHETER

En kvinnlig korpral i amerikanska marinkåren tog på sig sin uniform och utrustning.

Då smygfotades hon av sin kollega – som la ut bilderna i en Facebookgrupp för marinsoldater med flera tusen medlemmar.

I kommentarerna uppmanar användarna till sexuellt våld mot kvinnan.

Korpralen är bara en av ett tjugotal kvinnor som hängts ut med avklädda bilder och sextrakasserats. Det rapporterar bland andra Reveal.

Foto: AP
Amerikanska marinsoldater.

Amerikanska marinkåren skakas av en skandal. I den privata Facebookgruppen ”Marines United” har nakenbilder på ett tjugotal kvinnliga anställda spridits via molntjänsten Google docs.

Kvinnorna har hängts ut med namn, rank och placering.

Under bilderna som lagts upp direkt i gruppen har användarna skrivit sexistiska kommentarer – och rena uppmaningar om sexuellt våld mot de egna kollegerna.

Gruppen består av drygt 30 000 anställda och veteraner från amerikanska och brittiska marinkårerna. Nu utreds händelsen U.S. Marine Corps, skriver Washington Post. Ett hundratal marinsoldater granskas, misstänkta för att vara inblandade i trakasserierna som ska ha börjat i januari i år. Mannen som smygfotade den kvinnliga korpralen har stängts av från sin tjänst.

”Sätter nationens säkerhet på spel”

Med bilderna löper försvarets anställda högre risk att bli utpressade. Det sätter nationens säkerhet på spel, säger tjänstemän på amerikanska försvarsdepartementet för tidningen Reveal.

”Vi ska vara brutalt ärliga och säga att det här beteendet skadar medarbetare, familjemedlemmar och civila. Det är en direkt attack mot vår livssyn och vårt arv”, skriver marinkårens sergeant major Ronald L. Green i ett mejl.

Korpralen som smygfotades när hon bytte om säger till Reveal att hon tror att hon minns tillfället.

– Han stod tillräckligt nära för att kunna känna min parfym. Det här kommer förfölja mig, precis som han gjorde, säger hon.

Hon vill inte framträda med namn, i rädsla för fler trakasserier.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA