Bildt om Trumps Sverige-påhopp: ”Vad har han rökt?”

Donald Trumps hänvisning till en icke-existerande terrorattack i Sverige får den tidigare utrikesministern Carl Bildt att misstänka att presidenten har rökt på.

”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor”, skriver Bildt på Twitter.

Under ett tal i Florida på lördagen lyfte USA:s president Donald Trump fram Sverige som ett varnande exempel på vad ett stort flyktingmottagande kan leda till.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det?, sa Trump.

Det är högst oklart vad presidenten syftar på. En lång rad människor har lagt fram mer eller mindre trovärdiga teorier på sociala medier. Men den tidigare utrikesministern och statsministern Carl Bildt går ett steg längre.

I ett inlägg på Twitter skriver Bild att Trump måste vara hög.

”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor”, twittrar Bildt.

Mörk framtidsbild i kolumn

Det är inte första gången som Carl Bildt kritiserar den amerikanska presidenten. Kort efter valet i höstas publicerade Washington Post en kolumn av ex-ministern. Där hävdar han att Trump kan komma att rasera de goda relationerna mellan USA och Västeuropa:

”Den här berättelsen om fenomenal framgång har byggt på en överenskommelse om frihet, demokrati, frihandel, stabila allianser och pålitlig vänskap”, skriver Bildt, och fortsätter:

”Om man lyssnar på vad Donald Trump sagt före och under sin kampanj är det här slutet på västvärlden som vi känner den”.

”Har problem de inte trodde var möjliga”

Under talet i Florida på lördagen försvarade Donald Trump sitt kritiserade inreseförbud, som stoppade människor från sju muslimskt dominerade länder från att komma in i USA. Då nämnde han terrorattackerna i Nice, Paris, Bryssel – och den mystiska incidenten i Sverige på fredagskvällen.

– Vi måste hålla vårt land säkert. Titta vad som hänt i Tyskland. Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga. Titta vad som händer i Bryssel, titta vad som händer i hela världen, titta vad som händer i Nice, titta vad som händer i Paris, sa Trump.

Carl Bildt är långtifrån ensam om att klia sig i huvudet över presidentens påhopp. Aftonbladet har varit i kontakt med Utrikesdepartementet, Säkerhetspolisen och den amerikanska ambassaden i Stockholm. Ingen vet vad det är för incident som han hänvisar till.

Publisert:

LÄS VIDARE