Kvinna död efter förlossning

NYHETER

Lara Saleem Yousif Al-Jizani, 32, dog i sviterna av en förlossning på Centralsjukhuset i Kristianstad i södra Sverige.

Sjukhuset har anmält sig själv till inspektionen för vård och omsorg, IVO, för en utredning.

– Förlossningen gick utmärkt. Det var efteråt som problemen uppstod, säger Sergio Padoan, chefsläkare vid region Skåne.

1 av 2 | Foto: Privat
Lara med sina två tvillingar.

32-åriga Lara Saleem Yousif Al-Jizani dog på Centralsjukhuset i Kristianstad efter en förlossning.

Förlossningen inträffade under fredagen. Det fanns till en början inga tecken på att en tragedi var närstående.

– Så mycket är känt att förlossningen gick utmärkt. Det var efteråt som problemen uppstod, säger Sergio Padoan, chefläkare inom division kirurgi vid region Skåne.

Enligt en släkting började Lara blöda kraftigt efter förlossningen. Hon fördes till operation men hennes liv gick inte att rädda.

Enligt släktingen, vilket också bekräftas av sjukhuset, avslutades de livsuppehållande åtgärderna på intensivvårdsavdelningen under tisdagskvällen.

– Hon dog efter läkarnas fel. Både att Lara nekades kejsarsnitt fast det var det hon verkligen ville och hur de vårdade henne i samband med förlossningen, säger släktingen.

Ska utredas av myndighet

Under onsdagen anmälde sjukhuset sig själv till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten kommer att utreda fallet för att komma fram till om sjukhuset brustit i samband med vården.

I väntan på utredningen och dess resultat vill chefsläkare Padoan inte gå in på specifika detaljer kring det enskilda fallet.

– Till att börja med vill jag säga att alla är fruktansvärt ledsna och bedrövade. Självklart att anhöriga är det men även alla berörda från vården. Även om jag själv inte är direkt inblandad tycker jag att det är fruktansvärt att det hände. Det ska inte hända men nu hände det ändå, säger han.

Kan du se att ni brustit under vården av den här kvinnan?

– Som du förstår kan jag inte gå in på några detaljer. Det som hänt är fruktansvärt sällsynt. I de fall det händer är det oftast kopplat till komplicerade medicinska tillstånd vilket det verkar ha varit i det här fallet. Att avgöra om någon har agerat fel eller om man kunnat göra något annorlunda kräver att man sätter sig ned och tittar rad för rad i anteckningarna och ruta för ruta i labbproverna, säger Sergio Padoan.

”Måste belysas i detalj”

Sergio Padoan kan inte kommentera släktingens uppgifter att Lara bad om kejsarsnitt men vägrades. Enligt chefsläkaren görs alltid ett noggrant övervägande om vilket förlossningssätt som är bäst för mamma och barn.

– Exakt vad som ledde till beslutet i det här fallet vet jag inte men även det måste belysas i detalj när man analyserar fallet, säger han.

Finns det några åtgärder ni vidtagit i väntan på utredningen?

– Hade vi sett något väldigt tydligt och uppenbart som var galet hade vi givetvis tagit tag i det. Nu har vi inte kunnat se det men det är just därför vi lämnat över det. Det finns en risk att man är hemmablind och inte ser någonting som har gått galet, säger Sergio Padoan, chefläkare vid region Skåne.