Terrorattacken i Stockholm

Bilden på Kristina sprids över världen

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

Bilden där Kristina syns hjälpa till efter lastbilsdådet i Stockholm har fått enorm spridning.
Bilden där Kristina syns hjälpa till efter lastbilsdådet i Stockholm har fått enorm spridning.

NYHETER

Kristina skulle möta en bekant på Åhlens klockan 15 i fredags förmiddag. Sedan inträffade det ofattbara – och hennes insats efter lastbilsattacken har spridits på bild över hela världen.

– Jag känner mig inte som en hjälte. Jag gjorde bara vad jag behövde göra, säger Kristina till Aftonbladet.

På torsdagen kväll kom Kristina Malmqvist till Stockholm från Malmö. Hon övernattade på hotell och hade ett kort privat möte på fredagsmorgonen. På kvällen var sedan planen att åka tåg tillbaka till Skåne.

Vid klockan 15 på eftermiddagen hade hon och en bekant i Stockholm stämt träff på Åhlens City på Drottninggatan. Minuterna före det planerade mötet var hon inne i köpcentrumet och tittade i butiker. Då hörde Kristina hur människor började skrika.

– Jag var precis vid entrén när det hände. Folk sprang och skrek, och sen var det som att det kom ett tåg rakt in i hörnet, säger hon.

Hennes initiala reaktion var att det rörde sig om en rattfylla, eller att någon helt enkelt tappat kontroll över ett fordon. Kristina tänkte instinktivt att hon måste se om det fanns skadade människor som behövde hjälp. Hon gick ut ur varuhuset och tittade omkring sig. Till vänster om sig såg hon en kvinna som låg på marken.

Bar till ambulans

Hon sprang fram till kvinnan och insåg att hon var vid medvetande fortfarande. Då började hon prata med kvinnan, för att hålla henne vaken.

– Det var inte klara och tydliga svar, det var förvirrat, men jag sa mitt namn och fick veta hennes namn, så vi kunde kommunicera.

En man kom fram och hjälpte Kristina att hjälpa kvinnan. Han satt vid hennes huvud medan Kristina pratade med henne. Plötsligt slog det lågor från lastbilen och de insåg att de behövde dra kvinnan från platsen så fort som möjligt.

Sedan hörde de uppgifter om en bomb i närheten och hjälptes åt att flytta kvinnan mellan flera olika platser. Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud fångade ingripandet på foto – och bilden har spridits i tidningar och på sociala medier över hela världen.

Och till sist kunde de hjälpa kvinnan in i en ambulans vid Olof Palmes gata.

– Jag hade pratat med henne och hållit hennes hand under händelsen och lovat att inte lämna henne och fick därför följa med i ambulansen, säger Kristina.

”Inte en hjälte”

Efteråt mötte hon upp en vän som också befann sig i Stockholm, och tog sig framåt kvällen till ett hotell vid Arlanda. Hon fick tag i en flygbiljett till Köpenhamn och kunde resa hem på lördagsmorgonen.

– Jag sov ingenting den natten. Det var verkligen en lång dag, säger Kristina.

Hemma i Malmö allting så avlägset och långt borta, säger Kristina. Hon är glad över att hon hade sinnesnärvaro att kunna hjälpa till efter attacken på Drottninggatan.

– Jag ser mig inte som en hjälte. Jag gjorde bara vad jag behövde göra, försökte få en överblick över situationen och lösa den.

Hon tror att yrkesbakgrunden som flygvärdinna påverkade hennes agerande.

– Det sitter i ryggraden att agera snabbt och få överblick över situationen, och sedan göra mitt bästa för att lösa den.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Attacken i Stockholm

Stockholm

Svenska hjältar