Avslöjade NSA med Snowden – tror att både FBI och CIA försökte påverka presidentvalet

NYHETER

Tillsammans med Edward Snowden avslöjade Glenn Greenwald NSA:s massövervakning.

Nu säger den prisbelönte journalisten att inte bara Ryssland utan även FBI och CIA troligtvis försökte påverka det amerikanska presidentvalet.

– Jag hoppas att vi får en riktig utredning där bevisen offentliggörs, säger han till CNN.

I mitten av december förra året pekade FBI, CIA och USA:s underrättelsechef ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under det amerikanska presidentvalet förra året. Enligt en underrättelserapport som släpptes av amerikanska DNI (Director of National Intelligence) i början av januari ska den ryska kampanjen bland annat ha syftat till att undergräva trovärdigheten för presidentkandidaten Hillary Clinton.

”FBI försökte skada Clinton”

Den världsberömde journalisten Glenn Greenwald tror dock att fler aktörer än Ryssland har försökt lägga sig i valet.

När han i en intervju med CNN på lördagen fick frågan vad han tror om konspirationsteorin att det inte var Ryssland, utan CIA, som försökte påverka valet, svarar han:

– Jag tror att det antagligen var båda två. Och jag tror inte att det bara var CIA och ryssarna, jag menar även att FBI tydligt ställde sig på Donald Trumps sida och medvetet läckte skadligt material i syfte att skada Hillary Clinton. Valet var som ett proxykrig mellan osynliga krafter.

”Försöker manipulera opinionen”

Glenn Greenwald vann Pulitzerpriset 2014 efter att med hjälp av visselblåsaren Edward Snowdens läckta dokument ha avslöjat säkerhetsmyndigheten NSA:s massövervakning i USA. Nu vill han att myndigheterna går till botten med vad som egentligen hände före och under det amerikanska presidentvalet förra året.

– Jag hoppas att vi får en riktig utredning där bevisen offentliggörs, så att vi kan sluta spela de här spelen med anonyma läckor från personer med dolda agendor som försöker manipulera den allmänna opinionen, säger han till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM