Uppgifter: Svensk man dödade polis i Spanien

NYHETER

I går dödades en polis i Valencia i en knivattack, gärningsmannen sköts ihjäl av polis i samband med händelsen.

Enligt uppgifter i spansk media är gärningsmannen svensk.

Svenska UD har informerats av spanska myndigheter, men kan inte bekräfta om det rör sig om en svensk medborgare.

Foto: Fernando Alvarado/EFE/TT

I samband med en poliskontroll strax före klockan 14 i går eftermiddag gick en man till attack med kniv, rapporterar El Mundo.

Blodspår ledde till platsen

Polispatrullen ska ha varit på adressen Calle Sueca i Valencia för att utreda ett misstänkt styckmord, skriver El Mundo. Blodspår ska ha lett poliskommissarierna till platsen.

När en misstänkt skulle kontrolleras gick han till attack mot en polis, 51-åriga Blas Gámez, som knivskars till döds. Gärningsmannen sköts ihjäl i samband med polisingripandet, uppger svenska Utrikesdepartementet.

Under onsdagen har det hållits en tyst minut för mördade Blas Gámez. Den 51-årige polisen arbetade vid Valenciapolisens mordgrupp och hade varit polis sedan 1989, skriver lokala medier. Blas Gámez var gift och hade två barn.

Enligt uppgifter i spansk media är gärningsmannen en svensk man. Polisen undersöker även om gärningsmannen kan ha haft ett falskt pass, skriver El Mundo.

UD känner till händelsen

Svenska Utrikesdepartementet har meddelats om händelsen av spanska myndigheter. UD undersöker just nu uppgifterna om att gärningsmannen är svensk medborgare, men kan i nuläget inte bekräfta.

– Det stämmer att en polis och ytterligare en person ska ha avlidit i samband med händelsen, som utreds av spansk polis, säger Patric Nilsson, kansliråd vid Utrikesdepartementet.

Utöver UD är även Nationella operativa avdelningen inkopplade.

– Vi biträder spansk polis i deras utredning, men vad vi hjälper till med är ingenting vi kan gå in på, säger Towe Hägg, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Spanien