Vänstern går höger – M, V, C och KD i nytt samarbete

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Foto: Pressbild
Tobias Smedberg (V), Therez Almerfors (M), Jonas Petersson (C), Fredrik Ahlstedt (M), Jonas Segersam (KD) gör gemensam sak.

I riksdagen har Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna redan ett samarbete. Nu gör partierna gemensam sak även i Uppsala, där också Centerpartiet står bakom det nya högersamarbetet.

”Vänsterpartiet bjuder in SD i värmen”, skriver Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna, på sin Facebook.

Tryggheten stod i fokus när Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kallade till presskonferens på Resecentrum tidigare idag.

Precis som i riksdagen väljer alltså Vänsterpartiet att samarbeta med högern och tillsammans valde man att presentera hur det extra stadsbidraget, som ännu inte är klubbat, ska användas i Uppsala.

– Vi har enats om satsningar som behövs så snart som möjligt. Exempelvis har vi 100 barn som väntar i kö till förskolan, även fast S, L och Mp lovade att platserna skulle räcka till, säger Fredrik Ahlstedt, kommunalråd för Moderaterna.

Vänsterpartiets kommunalråd, Tobias Smedberg, är kritisk till både regeringen och den lokala majoriteten som han anser hotar välfärden.

– Välfärden är satt under hård press och regeringen, såväl som minoritetsstyret i Uppsala, saknar krisinsikt. Vi vill garantera att pengarna går dit det är tänkt, till välfärden, och inte bara hamnar på överskottshögen säger Tobias Smedberg, kommunalråd Vänsterpartiet.

Lokalt krav med tryggheten i fokus

Nu väljer det nya högersamarbetet att formulera ett lokalt krav, där framförallt tryggheten står i fokus, för att det nya statsbidraget ska kunna användas på rätt sätt. Det nya hägersamarbetet vill också satsa på förskolan, LSS-boenden, socialtjänsten och besöksnäringen.

– Kön till LSS-boenden är lång. Över 50 personer står utan verkställda beslut och får inte det stöd de har rätt till. Uppsala har tidigare drabbats av straffavgifter för att boenden inte ordnats i tid, det är oacceptabelt, säger Therez Almerfors, kommunalråd för Moderaterna.

Jonas Segersam, kommunalråd för Krisdemokraterna, vill se en effektivare socialtjänst.

– Genom att få en effektivare socialtjänst som kan beta av köerna kan vi arbeta för att hjälpa ungdomar som är på väg in i kriminalitet och utanförskap, och skapa en större trygghet i skolorna och i Uppsala, säger Jonas Segersam.

Foto: Uppsala kommun
Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna, är kritisk till Vänsterpartiets samarbete med högerpartierna.

Hassan (L): ”Vänsterpartiet bjuder in SD i värmen”

Samtidigt som det jublas i det nya högersamarbetet kommer det skarp kritik från bland andra Liberalerna och kommunalrådet Mohamad Hassan.

– Min kritik handlar inte om att de gör upp tillsammans. Tvärtom så är jag för när partiet gör upp tillsammans. Men det Vänsterpartiet gör är att man lägger fram förslag och hot som man vet att SD kommer att stödja, säger Mohamad Hassan och fortsätter.

– Så här ser det ut även på riksdagsnivå, där Vänsterpartiet hänger på KD för att försöka fälla regeringen. Utan Sverigedemokraterna skulle inte Västerpartiet få något inflytande, varken på riks eller lokal nivå.

På sin egen Facebook går Mohamad Hassan till ännu hårdare attack mot Vänsterpartiet som han menar bjuder in Sverigedemokraterna i värmen.

”Det är ett medvetet val som Vänsterpartiet gör att aktivt bjuda in SD i värmen från vänster när mittendörren stängdes. Att på bilda en ”koalition” bestående av V, SD, M och KD på riksnivå och + Centerpartiet på lokalnivå i Uppsala (som går emot sitt parti på riksnivå!) innebär att alla hämningar är borta, det är fritt fram nu!”, skriver Mohamad Hassan som också påpekar att det statliga stödet ännu inte är klubbat.

– Om man ser till de pengar som nämns har det ökade statsbidraget ännu inte klubbats igenom. Dessutom är det här pengar som, vad vi vet i alla fall, bara är ettåriga. Alla vet att man inte kan starta upp en ny verksamhet på de premisserna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM