Nu har 1 500 furries intagit Malmö

Passerande utanför Malmö Live kommer de närmsta dagarna se mängder av människor i pälsdjursdräkter.
Passerande utanför Malmö Live kommer de närmsta dagarna se mängder av människor i pälsdjursdräkter.

Nordic Fuzz Con har gjort flytten från Stockholm till Malmö.

På onsdagen intog 1 500 furries staden.

– Går det förbi en blå drake så lägger man märke till det, säger grundaren Patrik Fomin.

Evenemanget har nästintill tiodubblats sedan starten.
Evenemanget har nästintill tiodubblats sedan starten.

På onsdagen drog Nordic Fuzz Con igång på Malmö Live. Evenemanget för så kallade furries har arrangerats sedan 2013 och i år flyttat från Stockholm till Malmö.

– Det här är ett evenemang för folk som gillar antropomorfistiska djur. Det vill säga djur med mänskliga egenskaper. Man kan tänka sig Musse Pigg, Kalle Anka eller liknande. Det vill säga att de kan gå, prata och interagera, säger Patrik Fomin, VD för Nordic Fuzz Con.

När evenemanget för intresserade av subkulturen drog igång för sju år sedan var det cirka 175 personer som gästade. Sedan dess har de vuxit kraftigt och i år väntas cirka 1 500 personer från 43 olika länder delta i evenemanget.

Den kraftiga tillväxten ligger bakom flytten ner till Skåne. De växte sig nämligen för stora för sitt sista hotell i Stockholm och hotellen i omgivningen var få.

På Malmö Live träffas ”furries” från hela världen.
På Malmö Live träffas ”furries” från hela världen.

Förbindelsen hyllas

– Malmö har en väldigt bra förbindelse flygmässigt i och med att det är väldigt internationellt. 20 minuter hit från Kastrup gör ju att det är väldigt lätt för folk att ta sig hit. Det finns även en uppsjö av hotell runtomkring, så vi har inte bara det här utan tre till utanför.

Flytten till Malmö innebär även en stor förändring för Nordic Fuzz Con, då de flyttar in till en stadskärna istället för i utkanten av staden som de gjort i Stockholm.

– Det ger möjlighet för besökarna att kunna besöka ett större utbud av restauranger. Det ger också större visibilitet för andra utanför. Det är ju svårt att missa det här under de här dagarna. Går det förbi en blå drake så lägger man märke till det.

En som varit med under alla år är Laurent från Belgien, som ser sig själv som en furry sedan drygt 20 år tillbaka, sedan flera år tillbaka även är en del av staben kring evenemanget.

Drakkostymer finns det gott om.
Drakkostymer finns det gott om.

Det sociala viktigast

– Det som är speciellt är att folk i praktiken inte dömer dig. Det är mycket blyga människor och det handlar egentligen bara om att fira sociala momentet tillsammans genom kostymer, aktiviteter som sällskapsspel och lite framträdanden såsom konserter, säger han.

Evenemanget arrangeras 19–23 februari - där fokuset ligger på det sociala.

– För den största delen av besökarna är det att träffa vänner. Att möta likasinnade och socialisera, att kunna uttrycka sig och springa runt i en kostym, att kunna glömma det vardagliga livet och göra något annat än tvång man har i vardagen. Ha kul helt enkelt, säger Patrik Fomin.

På fredag är det öppet hus och samma dag arrangeras en parad mellan klockan 13–14, då 500–700 människor i pälsdjursdräkter kommer att vandra i Malmö.

Patrik Fomin och hans vänner ligger bakom evenemanget.
Patrik Fomin och hans vänner ligger bakom evenemanget.
Publisert:

LÄS VIDARE