Ashkan och hans mamma kan ha coronavirus – får ingen hjälp

Ashkan och hans mamma har under veckan lidit av feber, hosta och ömma kroppar.

Då mamman är på besök från Iran misstänker Ashkan coronavirus – men trots upprepad kontakt med vården har de ännu inte testats.

– Jag kan inte hålla mig och mamma i karantän längre. Det blir som det blir, säger han uppgivet.

När Ashkans mamma landade i Sverige lördagen 22 februari var det ännu oklart riktigt hur hårt Iran egentligen drabbats av coronaviruset. Fortfarande misstänks myndigheterna inte rapportera riktiga siffror.

Att sedan först mamman och sedan Ashkan själv insjuknade spädde på misstankarna.

– Hon har haft feber, hosta och andningssvårigheter. Jag hostar också och är öm i kroppen. Jag vet inte om jag har feber fortfarande, har inte mätt i dag, säger Ashkan till Aftonbladet under lördagsmorgonen.

Ashkan har vidtagit de åtgärder han tyckt varit lämpligt. I samråd med arbetsplatsen ska han jobba hemifrån ett par veckor, och följt myndigheternas råd: att ringa vårdguiden på 1177.

Men där började problemen. Första samtalet ringde han under fredagen vid 10.35.

– De första två gångerna jag ringde sa de att de har haft problem med telefonin och att jag skulle återkomma om 15 minuter. Först vid tredje gången fick jag prata med smittskyddsläkaren.

Ett tåg i Irans huvudstad Teheran genomsöks av personal efter larm om corona. Ashkans mamma är på besök från Iran. Nu är de båda sjuka och Ashkan är orolig för att de drabbats av Coronaviruset.
Ett tåg i Irans huvudstad Teheran genomsöks av personal efter larm om corona. Ashkans mamma är på besök från Iran. Nu är de båda sjuka och Ashkan är orolig för att de drabbats av Coronaviruset.
Trots upprepade kontakter med 1177 Vårdguiden har Ashkan och hans mamma ännu inte testats.
Trots upprepade kontakter med 1177 Vårdguiden har Ashkan och hans mamma ännu inte testats.

Fick besked om test

Ashkan fick beskriva sina och mammans symtom och fick beskedet att de ville testa mamman för coronaviruset först.

– Svaret skulle komma efter sex timmar. Om hon var positiv skulle jag testas, säger Ashkan.

Han fick lämna kontaktuppgifter och skulle kontaktas inom två timmar för vidare instruktioner och hjälp om hur han skulle agera närmsta tiden.

Så Ashkan väntade. Och väntade. Han väntar än.

Vid 21.20-tiden på fredagskvällen ringde han upp 1177 igen. Samma besked som första gången: Vi har problem att få tag i smittskyddsläkarna, ring om 15 minuter.

– Jag kan ju inte åka till akuten. Ponera att jag är smittad och åker dit till folk som redan mår dåligt. Jag tycker bara det är hemskt. De borde för det första ha tagit tester på flyget från Iran redan när det blev känt att det var dödsfall där. Vi vet att det är ett land som censurerar siffrorna rejält.

Han är också orolig för de besök som han och mamman hann ha innan de insjuknade.

Coroavirus.
Coroavirus.

”Större söktryck”

Vid Region Stockholm, som ansvarar för 1177 i länet, uppger man att trycket varit högt, men har inte fått rapporter om det orsakat problem.

– Vi vet att det under gårdagen var betydligt större söktryck och vi har flaggat för att det kommer vara det under helgen då många kommer hem från sportlov, säger Hesam Akbari, pressansvarig på Region Stockholm.

– Från vårt håll har vi ökat beredskapen och tillgängligheten. Men har det inte varit tillräckligt får man förbättra det ytterligare.

Han uppger att man under helgen vidtagit åtgärder för att hålla bemanningen hög vid 1177, i synnerhet rörande frågor om coronaviruset som i länet fått en eget knappval i telefontjänsten.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE