Centrum

Stökigt vid Triangeln igen – polisen stannar

Av: 

Robert Rosén

Polisen, Malmö stad, Vasakronan och McDonalds har tillsammans arbetat för att öka tryggheten vid Triangeln.
Polisen, Malmö stad, Vasakronan och McDonalds har tillsammans arbetat för att öka tryggheten vid Triangeln.

NYHETER

Ett infriat medborgarlöfte om ökad trygghet kring Triangeln fick god effekt.

Trots att löftestiden löpt ut kommer samarbetet mellan bland annat polisen och McDonalds att fortsätta.

– Från vår sida ser vi ett område som är i behov av vår närvaro - och då kommer vi vara där, säger Freddy Nilsson, kommunpolis vid lokalpolisområde Malmö Norr.

Det var under tvåmånadsperioden maj-juni som polisen, Malmö stad, Vasakronan och McDonalds antog ett gemensamt medborgarlöfte vid Triangeln. Organisationerna arbetade då tillsammans för en ökad närvaro i området, för att snabbare få till åtgärder mot ungdomar som är inblandade i brottslighet i området och för en ökad trygghet för de boende.

– Det som var lite unikt med detta löftet kontra tidigare var att vi blandade in civilsamhället, i detta fall Vasakronan och McDonalds, och gav förslag på hur vi tillsammans ska jobba mot problemen. Exempelvis har Vasakronan i dag en utökad bevakning och McDonalds har arbetat med värdskap i matsalen och begränsningar av wifi, säger Freddy Nilsson, kommunpolis vid lokalpolisområde Malmö Norr.

Efter att medborgarlöftet löpt ut i juni har samarbetet mellan parterna fortsatt. De senaste månaderna har det inneburit att resurserna vid Triangeln främst bestått av uniformerad polis.

När hösten nu är här meddelar Malmö stad att trygghetsarbetet kommer löpa vidare likt i maj-juni - och att fler aktörer nu kommer kopplas på.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

900 SEK

Flyttstädning från Vogo Städservice

Inkl. fönsterputs och tre dagars nöjd-kund-garanti

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

67% RABATT

699 SEK

Permanent hårborttagning hos NOIR by M

3 behandlingar ingår

50% RABATT

399 SEK

Däckbyte med tvättning av fälgar + däckhotell

Däckhotell för en säsong

Skolan och kyrkan kopplas på

– Vi fortsätter på samma sätt, på samma inslagna bana. Även om vi inte har ett löfte på ett papper i dagsläget så jobbar vi vidare på samma sätt med kontinuerliga uppföljningsmöten och jobbar tätt mot staden. Framöver kommer vi även koppla på en del andra delar i området. Jag tänker specifikt på skolan i en större omfattning - det finns två stora grundskolor vid Triangeln, Johannesskolan och Rådmansvångens skola - och svenska kyrkan som vi har mycket utbyte med, säger Freddy Nilsson.

Även om ett samarbete med skolorna funnits sedan tidigare utvecklas det nu.

– Det handlar om att det ska gå snabbare med insatser. När skolan upplever problem ska det vara lätta kontaktvägar till socialtjänst och polis, beroende på vem som har det primära ansvaret där. Det är viktigt att vi hjälps åt.

Bakgrunden till det utökade trygghetsarbetet kring Triangeln de senaste månaderna är problemen med brottslighet och droghandel som råder där men även kring Möllevångstorget och Rådmansvången.

– Det är viktigt att möta ungdomar i den miljön, så att de inte hamnar snett. Det är många andra faktorer som påverkar och risker som vi ser. Då är det viktigt att det finns vuxna i den miljön som jobbar förebyggande med unga. Vi från polisens sida jobbar repressivt mot öppen droghandel och kriminalitet i område men också förebyggande. Vi gör allt för att motverka det men då krävs det gemensamma insatser.

”De upplever en ökad närvaro”

Förhoppningen är att alltfler aktörer ska ansluta sig till samarbetet för ett tryggare Triangeln, då effekterna hittills varit positiva.

– Utan att ha statistiska underlag, då det rör sig om så kort tid som två månader, men återkopplingen från boende i området och fastighetsägare med anslutning till området är att de upplever en ökad närvaro från myndigheter och polis. Det är mindre häng på vissa av platserna och det är lugnare vid McDonalds.

Någon tidsplan för hur länge trygghetssamarbetet kommer pågå vid Triangeln finns inte.

– Så länge det är problem i ett område, i den här omfattningen, kommer vi vara närvarande i någon form. Sen får vi se framöver hur omfattande det kommer bli men från vår sida ser vi ett område som är i behov av vår närvaro - och då kommer vi vara där.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Polis och McDonalds samarbetar för ökad trygghet

ÄMNEN I ARTIKELN

Centrum

Malmö

Rådmansvången

Vasakronan

McDonalds

Möllevångstorget

Brott