Över 100 ex-politiker lever på skattepengar

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
104 före detta riksdagsledamöter försörjs helt eller delvis av sin gamla arbetsgivare, visar en kartläggning av DN. Arkivbild.

Före detta riksdagspolitiker kvitterade förra året ut drygt 18,6 miljoner kronor i inkomstgaranti. 104 personer, som inte längre har några uppdrag, försörjs helt eller delvis av riksdagen, visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.

Syftet med fallskärmarmarna är att de ska fungera som en inkomstgaranti under tiden ex-politikern söker nya jobb. 2013 gjordes systemet om, så att inkomstgarantin gäller i högst två år. För dem som valdes in i riksdagen före 2014 gäller dock fortfarande de gamla reglerna. De kan leva på skattepengar i upp till 15 år, beroende på ålder och hur länge de har suttit i riksdagen.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, konstaterar att det är riksdagsledamöterna själva som utformar regelverket för inkomstgarantin, som bekostas via skattemedel.

– De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva, säger han till DN.

Enligt tidningens kartläggning är det just nu 39 ledamöter från Socialdemokraterna, 7 från Vänsterpartiet, 13 från Miljöpartiet, 4 från Centerpartiet, 4 från Liberalerna, 26 från Moderaterna, 8 från Kristdemokraterna och 3 från Sverigedemokraterna som tar del av riksdagens inkomstgaranti.