Skogsbrand i Bollebygd under kontroll – eftersläckning hela natten

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En större skogsbrand rasade under eftermiddagen och kvällen vid Råssa i Bollebygd, Västra Götaland.

Vid 21-tiden fick räddningstjänsten kontroll över elden.

Det var väldigt dramatiskt ett tag. Vi var på väg att packa och sticka från huset. Det var meterhöga lågor, säger Patrik Karlsson som bor i området.

Branden i Råssa har pågått sedan klockan 16 på lördagseftermiddagen. Nio enheter, 40 brandmän, har jobbat på platsen och har avlösts av nya enheter. Vid 19-tiden rasade branden över ett område på två hektar.

1 av 2 | Foto: JOAKIM ERIKSSON

Flera mindre markbränder har belastat räddningstjänsten tidigare under påskhelgen men denna är den första av större slag. Branden härjar mellan gamla och nya riksväg 40.

– Branden är inte under kontroll. Just nu lägger vi resurser på begränsa elden mot bostadshus, vi har inte tagit något beslut om evakuering, sa Joel Jacobsson, inre befäl på räddningstjänsten Södra Älvsborg, vid 18-tiden.

Enligt Trafikradion uppstod det trafikstörningar på riksväg 40 eftersom bilister stannar till för att filma branden.

Meterhöga lågor

Det var väldigt dramatiskt ett tag. Vi var på väg att packa och sticka från huset. Det var meterhöga lågor, säger Patrik Karlsson som bor i området.

Just vid hans bostad har branden nu lugnat sig, värre är det längre bort.

– Det är en tjock mörk rökpelare. Som tur är ligger vinden inte åt vårt håll men åt andra hållet är det nog värre. Det känns obehagligt, det kan gå väldigt snabbt men det känns som att räddningstjänsten har full koll, man märker att de gjort det här förut, säger Patrik Karlsson.

”Vinden har minskat”

Vid niotiden på lördagskvällen var branden under kontroll och brandkåren minskar antalet brandmän på plats. Personal kommer vara på plats under hela natten för eftersläckning.

– Vinden har ju minskat och nu kommer daggen här också, plus att brandfronten har rört sig ner mot en mosse där undervegetationen är betydligt fuktigare, säger inre befälet Joel Jacobsson till TT.

Ingen byggnad eller person har kommit till skada.

I stora delar av södra och mellersta Sverige avråder räddningstjänsterna från eldning utomhus på grund av hur torrt det är i markerna, i några kommuner råder eldningsförbud. Anledningen till skogsbranden i Bollebygd är ännu oklar.

Publicerad:

LÄS VIDARE