Larmet från sjukhusen: Allvarlig bristsituation på kort och lång sikt

Brist på skyddsutrustning, brist på provtagningsmaterial och smittskyddsenheter som går på knäna.

Svenska sjukhus är hårt pressade larmar Socialstyrelsen i en färsk rapport.

“En allvarlig bristsituation på både kort och lång sikt för regionerna”, skriver myndigheten.

Coronavirusets framfart i det svenska samhället pressar sjukvården till max.

I en ny rapport, som i går skickades in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, slår Socialstyrelsen larm om flera problemområden i svensk sjukvård.

I rapporten skriver Socialstyrelsen att flera regioner har rapporterat om brist på skyddsutrustning och provtagningsmaterial. Och när regionerna har försökt beställa mer har beställd utrustning inte levererats eftersom leverantörerna inte får några leveranser från tillverkarna.

“Det kan utgöra en allvarlig bristsituation på både kort och lång sikt för regionerna”, skriver Socialstyrelsen.

Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.
Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

”Mycket ansträngt”

Uppgifterna i rapporten kommer från 71 sjukhus som har tillfrågats den 27 februari. Situationen på sjukhusen kan därmed ha förändrats under de senaste veckorna i takt med att antalet coronafall stigit kraftigt.

På torsdagen skrev professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold på Twitter om att det råder en nödsituation på sjukhusen där bristen framför allt handlar om tillgång till utrustning som andningsmasker, handsprit och förkläden.

Socialstyrelsen slår i rapporten också larm om situationen på smittskyddsenheterna runt om i landet.

“Läget för landets smittskyddsenheter är mycket ansträngt med stort tryck på smittspårningsarbete och stort tryck från media och frågor från allmänheten.”, skriver man.

Utanför smittskyddskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm har tält satts upp för provtagning av coronaviruset covid-19.
Utanför smittskyddskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm har tält satts upp för provtagning av coronaviruset covid-19.

Personalbrist på 1177

Under coronautbrottet har myndigheterna löpande hänvisat personer med symtom till 1177 vårdguiden. Enligt Socialstyrelsens rapport har det dock varit en hög belastning på 1177 och man skriver att det finns ett behov av att vårdguiden “bemannas proportionerligt i förhållande till det aktuella behovet”.

Dessutom finns det, enligt regionerna, behov av stöd med att utbilda och träna hälso- och sjukvårdspersonal för att omhänderta patienter med misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE