Coronapandemin

Vännerna var på ”coronabaren” flera kvällar i rad

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Jessica Hansson, 52, blev sjuk efter att ha besökt after ski-baren i Österrike.

När hon kom tillbaka fördes hon ut med ansiktsskydd till en avstängd del av flygplatsen.

– Men sedan var det bara att ta tåget hem. Frågan är hur många som blivit smittade av oss, säger hon.

Vännerna Jessica Hansson, 52, från Landskrona och Tina Thiel, 56, från Karlshamn, var på skidsemester i orten Ischgl i österrikiska Tyrolen i förra veckan.

Flera kvällar i rad besökte de after ski-baren Kitzloch – där coronasmitta härjade.

– På söndagen och måndagen var det lite mindre folk, men vi tänkte inte på det. På tisdagen den 10 fick vi reda på att en bartender var smittad. Då stängde de baren, säger Jessica Hansson.

Tina Thiel, 56 och Jessica Hansson, 52, på skidsemester i Ischgl i Österrike.

Lade sig på en bänk utanför flygplatsen

Vännerna tillbringade ett par dagar till på skidorten. Först på fredagen började det bli märkbart glesare på folk. Barer stängde och det blev tommare i backarna.

– Vi hittade en öppen restaurang på fredagen. Då kom en i personalen och sa att vi måste vara ute vid midnatt, annars skulle vi hamna i karantän i 14 dagar. Vi fick utresedokument från hotellet och fick lämna med buss på lördag morgon, säger Jessica Hansson.

Samma kväll började hon känna sig dålig. När det var dags att flyga hem från Salzburg på lördagen var hon så sjuk att hon lade sig på en bänk utanför flygplatsen för att inte träffa andra resenärer.

Fick sitta isolerade på flygplatsen

När planet landade på Kastrup utanför Köpenhamn togs de emot på en avstängd del av flygplatsen.

– Vi fick ta på oss ansiktsskydd och sitta isolerat. Först slussade de ut danskarna, sedan oss svenskar. Det kändes som en film, säger hon.

Jessica Hansson har nu varit sjuk i en dryg vecka. Hon har influensaliknande symtom, hostar och har 38,5 graders feber. Hon har inte testat sig för corona, men flera danskar som var på samma resa har testats positiva.

När planet landade på Kastrup utanför Köpenhamn togs vännerna emot på en avstängd del av flygplatsen.

– Jag har också haft kontakt med några holländare som insjuknat. Vi har alla haft samma symtom så jag är rätt säker på att det är corona jag har fått, säger Jessica Hansson.

Skickade hem guiderna först

Tina Thiel har dock inte känt av någon influensa, förutom en lättare förkylning.

Jessica Hansson tycker att flera inblandade kunde ha agerat annorlunda. Resebolaget började först skicka hem guider, men höll kvar gästerna. Väl hemma i Sverige har det inte varit tal om någon karantän eller efterkoll.

– Jag tog ju tåget hem till Landskrona från Köpenhamn, vad skulle jag göra? Jag funderade på att ringa en taxi men då hade jag kunnat smitta chauffören.

Vad hade kunnat göras annorlunda?

– De hade kunnat testa resenärer på plats innan de åkte hem. Som det var nu blandades alla människor. Vi kan ju ha smittat väldigt många. Jag tycker också de kunde ha skickat hem oss när guiderna fick åka hem, tidigare under veckan.

Kommer återvända

Är du orolig över ditt tillstånd?

– Nej det är jag inte. Jag brukar bli långvarigt sjuk av influensa, det enda som är jobbigt är hostan. Men jag skulle ändå suttit i karantän i två veckor. Nu kan jag sova bort tiden, för jag orkar inget annat. Det är lika bra det.

Jessica Hansson och Tina Thiel brukar göra skidresor på vintern, men det var första gången de var i Ischgl. Trots årets märkliga upplevelse kommer de återvända, säger Jessica Hansson.

– Vi kommer åka dit igen. Det här kommer inte hindra oss.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Bild inifrån baren där en av de anställda bar på coronaviruset.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bartender på after ski-bar kan ha smittat hundratals

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Landskrona

Salzburg

Influensa