Coronapandemin

Alternativ för Sverige-toppen säljer coronaskydd – för 250 kronor

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Högerextrema partiet Alternativ för Sverige säger sig ”företräda Sverige och det svenska folkets gemensamma intressen”.

Nu har vice partiledare William Hahne gett sig in i en ny bransch – och säljer ansiktsskydd mot corona på nätet.

Prislappen: 249 kronor per mask.

– Det är ju för jävligt faktiskt. Han borde skärpa sig, säger socialminister Lena Hallengren (S).

William Hahne var tidigare vice förbundsledare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU. Numera är han vice partiledare för partiet Alternativ för Sverige.

Vid sidan av det politiska uppdraget driver han ett nystartat företag som säljer ansiktsskydd på nätet. Skydden är så kallat FFP2-klassade och skyddar enligt Hahne mot 95 procent av alla luftburna partiklar, även virus.

Liknande masker går vanligtvis att hitta för 20 kronor i nätbutiker.

William Hahnes pris är 249 kronor.

William Hahne, vice partiledare för Alternativ för Sverige

Moraliskt försvarbart

William Hahne tycker att hans verksamhet är moraliskt försvarbar. Detta trots flera larmrapporter om akut brist på skyddsutrustning i vården.

– Om jag inte hade tagit enorma personliga risker hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket kanske hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

William Hahne skriver vidare att han gett sig in i branschen för att han anser att Sverige har haft en ”urusel beredskap och katastrofal smittskyddshantering”.

– Man kan uppenbarligen inte räkna med att staten är förberedd att skydda sina medborgare i kristid, så därför får man ta saken i egna händer, skriver han i mejlet.

Satsat större delen av besparingarna

Hahne vill inte avslöja hur mycket han tjänar per mask, men menar att han tar en stor ekonomisk risk eftersom han har satsat större delen av sina besparingar i företaget. Han tillägger att inköpspriset på masker har stigit kraftigt den senaste tiden.

Andra har valt att skänka liknande utrustning till vården för att hjälpa till i denna krissituation, har tanken slagit dig att göra så i stället?

– Man ska inte glömma att även privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd. Det finns många samhällsviktiga yrken utanför sjukvården och det är av högsta vikt att människor i olika riskgrupper gör vad de kan för att undvika att bli smittade. Om färre blir smittade så blir också sjukvården mindre belastad, vilket är mycket viktigt i nuläget, skriver Hahne i mejlet.

Ministern rasar: Finns inget försvar

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar kraftigt på William Hahnes affärer.

– Att i det här läget prioritera att skrämma redan rädda människor till att köpa dyra masker som inte är någon garant mot corona. Det finns inget försvar för det faktiskt, säger hon.

Hon säger vidare att de allra flesta förstår vikten av att hålla ihop i en sådan här kris som Sverige befinner sig i.

– Vi jobbar tillsammans för att vårt land ska klara det här på bästa sätt. Det gäller tydligen inte för William Hahne och Alternativ för Sverige, säger Hallengren.

Omstridd effekt

På frågan vad Hahne har för bevis för att maskerna fungerar hänvisar han till en artikel från Världshälsoorganisationen WHO. I artikeln uppmanas vådpersonal att bära FFP2-klassade masker i coronasmittade områden.

Men effekten av ansiktsskydd och munskydd är omstridd. Folkhälsomyndigheten skriver så här om munskydd på sin sajt:

”Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk mot covid-19. Däremot kan den som är sjuk till viss del skydda sin omgivning från att vätskepartiklar sprids vid till exempel hosta och nysningar.”

FFP2 och FFP3 är båda internationellt godkända ansiktsskydd för just vårdpersonal. På folkhälsomyndighetens sajt står det att vårdpersonal bör bära sådan utrustning vid provtagning av misstänkt smittade.

Alternativ för Sverige bildades av avhoppade och uteslutna sverigedemokrater år 2018. De ställde upp i riksdagsvalet samma år och nådde 0,31 procent av rösterna.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Coronaviruset: Här är de senaste siffrorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

William Hahne

Alternativ för Sverige

Folkhälsomyndigheten

Sjukvård

Coronaviruset

Munskydd