Coronapandemin

Anders Tegnell hyllar brittisk tanke kring flockimmunitet: ”Dit vi behöver komma”

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

LONDON. Storbritannien vill stoppa coronaviruset med hjälp av flockimmunitet.

Att en majoritet av invånarna smittas och skapar ett kollektivt skydd kan även bli aktuellt i Sverige.

– Vi kommer nog inte att få kontroll på det på något annat sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell anser att den brittiska planen att smitta invånarna är en bra idé.
Anders Tegnell anser att den brittiska planen att smitta invånarna är en bra idé.

Trots 35 dödsfall och över 1 300 smittade vägrar Storbritanniens regering att ta till några drastiska åtgärder mot coronautbrottet. Gränsen är öppen, skolor fortsätter som vanligt och först i veckan väntas regeringen förbjuda större sammankomster – långt efter många europeiska grannar. I stället fokuserar man på att isolera gamla och sjuka i riskzonen – medan smittan sprids under kontrollerade former bland landets friska och unga. Om 60 procent av befolkningen – 40 miljoner personer – smittas så kommer landet att bygga upp en så kallad flockimmunitet där varken coronautbrottet eller eventuella liknande sjukdomar i framtiden kommer att kunna få fäste.

Förslaget från regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance har kritiserats av bland annat Världshälsoorganisationen, WHO, men statsepidemiolog Anders Tegnell är positiv till Storbritanniens coronahantering och menar att Sverige arbetar på ett liknande sätt.

– Vi är väldigt lika skulle jag vilja påstå, säger han.

– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder.

Vad innebär det i praktiken?

– Hela idén om att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Vi ska göra det vi kan för att hålla nere kurvan. Vi ska inte stänga skolor och sådant förrän vi absolut måste.

– Det är ett mycket mer tilltalande tankesätt än de här våldsamma sätten som man nu försöker sätta stopp på det med (i andra länder). Det finns en uttalad risk för att de bara skapar ännu högre toppar (på spridningen). Om du sätter en damm för en flod så kan du hålla igen floden till en viss nivå men så småningom får du ett jättestort flöde under en period. Det är bättre att du låter det sakta sippra igenom. Då kan du hålla kontroll och sköta om den så att den inte behöver skada ditt samhälle mer än nödvändigt.

Kan bli aktuellt i Sverige

Flockimmunitet skulle därmed även kunna bli aktuellt i Sverige.

– Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om, säger Anders Tegnell.

– Men grundtanken börjar nog bli mer och mer relevant ju mer vi ser av det här viruset, att det är dit vi behöver komma. Vi kommer inte att få kontroll på det på något annat sätt.

WHO kräver mer handling och menar att det är en eld som man inte bör låta brinna?

– Det är ju som med skogsbränder och annat, att om man bara kan få den till att brinna lite sakta och försiktigt så kan man få den till att brinna ut.

Sex miljoner svenskar kan smittas

För att Sverige skulle uppnå flockimmunitet skulle sex miljoner invånare drabbas av viruset.

– Ja, men samtidigt måste vi komma ihåg att de allra allra flesta kommer att bli väldigt lindrigt sjuka. Vi vet inte hur stort det här så kallade mörkertalet är, men väldigt mycket talar för att det är väldigt, väldigt stort, säger Anders Tegnell.

– Även om det låter mycket så är det kanske en av de här 60 procenten som blir riktigt sjuka och kanske fem-sex av dem som behöver vård. Kan man då smeta ut de här fem-sex procenten på sex-åtta-tio-tolv månader så är det hanterbart för sjukvården.

I Storbritannien kommer man snart att isolera sjuka och äldre. Kommer vi att göra någonting liknande i Sverige?

– Vi har också pratat väldigt mycket om det. Dels med att personal på äldreboenden ser till att hålla sig friska och testas så att man inte kommer in med sjukdomen, och dels om att förbjuda besök på äldreboenden. Så vi pratar ju om samma sak.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Storbritannien vill stoppa corona – genom att 40 miljoner smittas

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Storbritannien

Skogsbränder

Coronaviruset

WHO