Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Här får Malmös seniorer hjälp med paddan

Publicerad 2020-03-12

På Apple-kurs får seniorerna tex lära sig baskunskaperna i hur en Iphone fungerar.

Att lära sig hur en smartphone fungerar, få tips om hur man handlar med fonder eller att testa släktforskning på nätet – det är bara några kurser som Malmös seniorer erbjuds.

– Det finns ett jättebehov att hjälpa seniorer med IT, menar Janne Andersson på SeniorNet Malmö.

Många av Malmös seniorer är nyfikna och vill ha koll på datorer, internet och smartphones. Stadens kurser inom dessa områden är därför väldigt populära och uppskattade, men framför allt otroligt viktiga.

Bibliotekarien Matilda Falck jobbar på Lärarcentrum, en plats för vuxna i lärande. Ett av verksamhetens uppdrag är att möjliggöra för personer i digitalt utanförskap att kunna utvecklas och vara delaktiga i samhället.

– Idag är det väldigt många seniorer som står långt utanför det digitala samhället. För oss som arbetar på bibliotek är det tydligt att det finns stora behov av kunskap, hjälp och stöd när det kommer till digital kompetens och delaktighet, säger Matilda.

Hjälp med appar och mail

Matilda berättar att stödet gäller allt från konkret datorkunskap som att få hjälp att scanna och skriva ut till att få hjälp med digitala tjänster som seniorerna måste använda sig av i vardagen.

– Det handlar om allt från hjälp med mail, mobilt bank-id, hur man lyssnar på ljudböcker, hur man använder appar – som till exempel Skånetrafik-appen.

– En hel del besökare kommer också till biblioteket för att få hjälp med myndigheter som idag också ställer stora krav på en digital kompetens, säger Matilda.

Många av stadens bibliotek har däremot inte alltid resurser att hjälpa till då det ofta behövs mycket tid för att kunna ge rätt stöd och handledning.

Detta har vissa bibliotek löst genom ett samarbete med SeniorNet, en förening för alla seniorer som vill lära sig IT.

Matilda Falck berättar att SeniorNet är väldigt uppskattat. Hon tror personligen att det handlar om att seniorerna får konkret hjälp med sitt problem då man får möjlighet att sitta med någon en längre tid, men också att det är den sociala biten som spelar in.

Rädsla för datorer

Janne Andersson är styrelsemedlem i SeniorNet och handledare på IT-café på Limhamns Bibliotek. Han menar precis som Matilda Falck att det finns ett enormt behov att hjälpa Malmös seniorer med IT.

– Många äldre har kanske aldrig sysslat med datorer och känner en viss rädsla när det kommer till det. Idag kräver ju många tjänster till exempel mobilt bank-id och det är inte alltid så lätt ladda ned en app och få den att fungera, där spelar vi en viktig roll, säger Janne.

Mest populära kursen

För att få hjälp och råd med sin smartphone och iPad kan man antingen gå på några av SeniorNets åtta IT-caféer i Malmö eller gå någon av kurserna som de erbjuder. Bland annat kan seniorerna lära sig att handla med fonder på nätet, släktforska online, lära sig Windows eller fotohantering.

Kurserna hålls av SeniorNets egna handledare som ofta har ett förflutet inom IT-branschen.

– Det finns ett jättebehov att hjälpa seniorer med IT, våra kom-igång-kurser för smartphone är den mest populära och fyller ett stort behov eftersom fler och fler seniorer skaffar avancerade telefoner idag, menar Janne.

Är det mest kvinnor eller män som går era kurser? Eller är det jämt fördelat?

– Det är mest kvinnor faktiskt, jag tror att männen är för stolta. Det är ofta mannen i huset som skött det tekniska och när sedan mannen går bort, ja då ”måste” kvinnan ta tag i det.

”Det är aldrig för sent att lära sig något nytt”

Pensionären Gertie är 70 år och aktiv inom flera seniorverksamheter. Hon gör allt från att åka på utflykter till att gå på föreläsningar tillsammans med andra seniorer i den pensionärsförening hon är medlem i.

Gertie har aldrig besökt någon kurs inom IT då hon känner sig bekväm och nöjd med den kunskap hon har, däremot tycker hon att det är viktigt att hjälpen finns för de som behöver den.

– Jag använder min Iphone och min padda varje dag och gör allt från bankärenden och betalar räkningar till att kolla min Instagram och nyheterna. Jag har lärt mig mycket själv men sen har mina barn visat mig en del också.

– Men alla har ju inte den hjälpen så det är ju jättebra att det finns kurser så att även vi äldre kan hänga med, säger Gertie.

Skulle du kunna tänka dig att gå någon kurs på SeniorNet?

– Ja absolut! Det är aldrig för sent att lära sig något nytt! Jag vet att de har släktforskning online, det hade jag gärna velat testa.

ANNONS