Efter krokodilattacken: Åklagaren inleder förundersökning om brott

Under en privat fest blev en man svårt biten av en krokodil på Skansenakvariet.

Nu har åklagaren inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.

– Vi ska sondera vad det är som har hänt och om vi kommer fram till att det funnits brister i säkerheten så ska vi hitta vem som bär ansvar för det hela, säger åklagare Lukas Eriksson.

Klockan 21.51 på tisdagskvällen larmades polis och ambulans till Skansenakvariet i Stockholm. Under en privat fest hade en äldre man “fått sin arm avbiten av en krokodil”, enligt anmälan som polisen upprättade.

Under kvällen ska mannen ha “klivit upp på stenmuren runt om krokodildammen för att hålla tal till medlemmarna”. Det handlade om 75 gäster som besökte den kräftskiva som Skansenakvariets chef Jonas Wahlström anordnade.

Åklagaren: Försöker skaffa en bild om vad som hänt

“Mannen ska sedan ha lagts sin arm över glasväggen som skärmar av dammen och då blivit attackerad av en krokodil”, skrev polisen.

Mannen, som är i 80-årsåldern, fördes allvarligt skadad till sjukhus.

Och nu har åklagaren inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.

– Jag har precis tagit emot ärendet och prata med polisen. Jag har gett direktiv till polisen om vad som ska göras nu. Vi är på ett inledande stadie där vi försöker skaffa en klar bild om vad det är som har hänt, säger åklagare Lukas Eriksson.

Förhör ska hållas och polisen ska undersöka olika förhållanden på platsen vid krokodildammen, enligt åklagaren.

– Vi ska sondera vad det är som har hänt och om vi kommer fram till att det funnits brister i säkerheten så ska vi hitta vem som bär ansvar för det hela, säger Lukas Eriksson.

”Det blödde rejält”

I nuläget är ingen person misstänkt för brott.

Enligt polisens anmälan står Skansenakvariet listat som “utpekad juridisk person”.

– Skansen kan per definition inte vara misstänkt. När det handlar om brott så är det personer som begår brott, säger Lukas Eriksson.

Han kan i nuläget inte kommentera hur lång tid utredningen kan komma att ta.

Jonas Wahlström har berättat för Aftonbladet att han skrek “stopp” då han såg hur den äldre mannen klättrade upp mot krokodildammen. Men hans varning kom försent.

– Herregud, tänkte jag. Nu gäller det att försöka få krokodilen att släppa. Det blödde rejält, berättade han.

Publisert:

LÄS VIDARE