Aftonbladet

Aftonbladet slog nya rekord under sommaren

Av: 

Jonathan Jeppsson

NYHETER

Sommartorka är ett välkänt begrepp som brukar beskriva mediernas svårigheter att hitta relevanta nyheter när stora delar av landet stänger ner verksamheten och går på semester.

Men någon torka rådde inte under sommaren 2019 – som tvärtom var ovanligt nyhetsintensiv.

Det ledde till att Aftonbladet ännu en gång slog nya rekord.

– Det är det bästa betyget vi kan få, säger redaktionschef Michael Poromaa.

Trots att Aftonbladet redan tidigare var den största nyhetskällan för svenska folket fortsätter rekord att slås. Den här sommaren är det i mobilen.
Läsningen ökade med tio procent under sommarmånaderna.

– Extra roligt är att vi ser att  läsarna tar del av mer och fler nyheter än någonsin när de besöker oss. Vi har jobbat mycket med innehållet och har en bredare mix i materialet på förstasidan. Nu ser vi att det ger resultat, säger Michael Poromaa.

Det var en vitt skilda typer av nyheter som engagerade läsarna mest under sommaren.

Det två största händelserna var flygolyckan i Umeå och den amerikanske artisten ASAP Rocky som misshandlade en 19-årig man.

– Två stora händelser med enorma olikheter. Men de har gemensamt att båda fallen krävde en stor etisk kompass för oss som redaktion. Den stora skillnaden är förstås att ASAP Rocky-bråket var en mindre händelse som blev till en världsnyhet medan det andra är en fruktansvärd olycka och katastrof som berörde läsarna i Sverige, säger Michael Poromaa.

Sportbladets bevakning av fotbolls-VM hade också ett mycket stort genomslag hos Aftonbladet-läsarna.

– Sportbladet tog, i och med VM bevakningen, damfotbollen till en helt ny nivå och byggde upp ett massivt och genuint intresse hos läsarna under mästerskapet. Det fanns tillfällen när matcherna engagerade mer än när herrarna spelade VM 2018, säger Michael Poromaa.

Utöver den rena nyhetsbevakningen åkte Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson till Svalbard, ett av de områden som är värst drabbat av den globala uppvärmningen. Därifrån skildrade de livet hos dem som dagligen märker av klimatförändringarna.

– Klimatet är en av de viktigaste frågorna för Sveriges befolkning och självklart då även för Aftonbladet. Wolfgang och Jerker lyckades komma nära människorna som lever med klimatförändringarna och det uppskattades också av läsarna, säger redaktionschef Karin Schmidt.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så föddes Aftonbladet.se

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet

AB Voice