Svensk polis om gripna 23-åringen: ”En stor vinst för samhället”

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I veckan greps gängledaren för ”Los Suecos” i Dubai.

Svensk polis var inblandad i arbetet som ledde fram till gripandet av den grovt kriminelle 23-åringen.

– Det är en mycket stor vinst för svensk polis och samhället i stort att han är gripen, säger en inspektör på polisens FAST-grupp.

En tungt kriminell man med kopplingar till Malmös undre värld greps i Dubai i torsdags morse, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om. 23-åringen har varit på flykt i två år och är sedan hösten 2018 efterlyst av Spanien för mord.

Svensk-spanskt polissamarbete

Mannen är dansk medborgare, men uppvuxen i Malmö och har därigenom en mycket stark koppling till den pågående grova kriminaliteten i Syd.

Den svenska polisens FAST-grupp har varit inblandad i jakten på 23-åringen under lång tid.

– Svensk Polis har haft ett långtgående samarbete med spansk polis och Europol i syfte att lokalisera och gripa mannen. Under den jakt som pågått har vi hanterat uppgifter om att han vistats på olika håll i världen, bland annat Spanien, Marocko, Thailand och slutligen Dubai, säger en inspektör på polisens FAST-grupp.

Foto: Dubai State Security
Foto: Dubai State Security

”Kan ge en lugnande effekt”

FAST är en förkortning för ”Fugitive active search team”.

Gruppen är specialiserad på att spåra upp personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff.

Inspektören på polisens FAST-grupp beskriver 23-åringen som ”en grov internationell brottsling som framförallt varit inblandad i narkotika och våldsbrott, där han haft en ledande roll i en av de större konstellationerna”.

– Det är en mycket stor vinst för svensk polis och samhället i stort att han är gripen, då han - genom sin ledande roll - haft en stor inblandning i den pågående våldskonflikten i polisregion syd. Förhoppningsvis kan det ge en lugnande effekt i de konflikter som pågår i framförallt syd, säger han.

Just nu sitter 23-åringen i arresten i Dubai och enligt lokal press ska han förhöras innan en eventuell utlämning till Spanien kan komma i fråga.

Foto: Dubai State Security
Foto: Dubai State Security

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE