Facket om Zalando: Som att kastas tillbaka till 30-talet

Arbetsledarna på Zalandos lager bryter mot lagen när de filmar anställda i smyg.

Det menar Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetarförbundet.

– Det är helt förkastligt, säger han.

Ständig övervakning, smygfilmning och hot från chefer.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera anställda på e-handelsjätten Zalandos lager utanför Stockholm, som drivs av företaget Ingram Micro. De vittnar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen.

Martin Miljeteig är central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetarförbundet. Han säger till Aftonbladet att facket känner till att det finns problem på centret.

– Vi har fått signaler om att arbetsgivaren ägnar sig åt både öppen och dold övervakning av sina anställda, bland annat.

– Det är naturligtvis helt förkastligt. Det är ett brott mot både god sed och lag, som jag ser det. Det är som att kastas tillbaka till 30-talet.

”Som att jobba vid ett löpande band”

Arbetsbelastningen på lagret är ofta hög. Det kan påverka de anställdas hälsa negativt på flera sätt, enligt Martin Miljeteig:

– Man gör monotona arbetsuppgifter under tidspress. Det kan leda till förslitningsskador. Det påminner om problem som fanns när Sverige var en industrination där mängder av människor jobbade vid löpande band. Näthandeln för med sig fenomen som tillhör en svunnen tid.

Skyddsombud fick sluta

Flera medarbetare vittnar om att kulturen på lagret är fackfientlig. Den bilden delar Martin Miljeteig.

– Det har länge saknats ett lokalt skyddsombud. När vi hade fått en som var intresserad så sade företaget upp den personens provanställning.

– För oss var det uppenbart att hon fick sluta på grund av sitt fackliga engagemang. Men företaget hävdade att det inte hade något med saken att göra.

Ingram Micro har kommenterat anklagelserna i ett mejl till Aftonbladet. Där skriver kommunikationschefen Lisa Valinder Olsson att bolaget ser allvarligt på det som framkommit.

”Vi arbetar fortlöpande och proaktivt för att motverka trakasserier på arbetsplatsen. Ingram Micro agerar kraftfullt när fall av diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier eller mobbing kommer till vår kännedom.”

Publisert:

LÄS VIDARE