Ny dust för demokrater som vill utmana Trump

avTT

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Steven Senne/AP/TT
Den demokratiska presidentaspiranten och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren har klättrat i opinionsmätningarna de senaste månaderna.

Personangrepp och bråk om vem som har bäst sjukförsäkringsförslag är att vänta. I skuggan av kongressens riksrättsutredning möts tio demokratiska presidentaspiranter för tv-debatt.

I kulisserna väntar ytterligare två möjliga Trumputmanare.

Häromveckan meddelade New Yorks tidigare borgmästare – miljardären, affärsmannen och numera demokraten – Michael Bloomberg, att han registrerat sig för några tidiga primärval.

Några dagar senare var det den förre Massachusettsguvernören Deval Patricks tur. Patrick, den andra svarta guvernören i USA:s historia, är nära vän med expresident Barack Obama som han enligt medier konsulterade innan han gjorde sin framstöt.

Rejält långskott?

Både Bloomberg och Patrick siktar in sig på partiets viktiga moderata mittenfalang. Därmed utmanar de främst Obamas tidigare vicepresident Joe Biden, som än så länge leder i de nationella mätningarna om vem demokratiska väljare vill se som sin presidentkandidat. Men Bidens popularitet har dalat de senaste månaderna. I viktiga primärvalsstater som Iowa och New Hampshire är han omsprungen.

Nykomlingarna har dock klockan emot sig, då det är mindre än 90 dagar kvar innan primärvalssäsongen drar igång. Bloomberg har fortfarande inte offentliggjort någon kandidatur och Patrick saknar mycket av den kampanjorganisation som krävs för att vinna.

– Jag inser att det alltid är ett långskott att ställa upp i ett presidentval. I mitt fall är det ett långskott från två idrottsarenor bort, sade en leende Patrick till reportrar i samband med kampanjlanseringen.

Biden i mitten

Ingen av dem får heller vara med i Demokraternas direktsända debatt i Atlanta i Georgia under natten till torsdagen svensk tid. För att kvala in dit måste en aspirant ha fått ekonomiskt stöd från minst 165 000 givare samt klarat partiets opinionsmätningskrav (antingen ha varit över 5 procent i två mätningar i någon av de tidiga primärvalsstaterna eller ha haft minst 3 procents stöd i fyra mätningar i de tidiga delstaterna eller nationellt).

I stället blir det just Biden som får stå på scenens mitt, flankerad av bland andra Massachusettssenatorn Elizabeth Warren – vars stöd ökat rejält de senaste månaderna och som nu leder i New Hampshire. Vermontsenatorn Bernie Sanders, South Bendborgmästaren Pete Buttigieg samt Kaliforniensenatorn Kamla Harris kommer också att debattera, bland andra.

Då många av deltagarna är senatorer lär frågor om den pågående riksrättsprocessen mot president Donald Trump stå högt på agendan. Men en kraftmätning mellan de mer progressiva vänsterkandidaterna Warren och Sanders – som bland annat vill införa en förmögenhetsskatt samt att den statliga sjukförsäkringen Medicare vidgas till att omfatta alla – och mittendemokrater som Biden, Buttigieg och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar är också att vänta.

Publicerad: