Ohelig allians formas mot Eva Nordmark

Av:  TT

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och riksdagsledamot Ali Esbati hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och riksdagsledamot Ali Esbati hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

M och KD överväger frågan om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) – och SD är direkt entusiastiska.

Detta sedan Vänsterpartiet hotat med misstroende och krävt att regeringen inom två veckor svarar på en rad krav om Arbetsförmedlingen.

Politiskt tjafs, tycker Nordmark.

– Vi är beredda att sätta oss med Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, till TT.

Beskedet kommer efter den senaste tidens kritik mot att Arbetsförmedlingen (AF) inom två år ska låta fristående aktörer ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb och hur olika delar av landet påverkas.

V ställer fem krav som partiet vill att regeringen ska reagera på. De handlar bland annat om att AF ska finnas i hela landet, att stöd för funktionsnedsatta säkras och att regeringen återkommer med extra pengar till AF.

Regeringen har nu två veckor på sig att svara, meddelar Sjöstedt, och han är inte beredd att backa från kraven.

TT: Vad händer om regeringen inte backar?

– Då är vi beredda att sätta oss med Moderaterna och i yttersta fall väcka ett misstroende, svarar han.

"Mer kaos"

Nordmark tycker att V ägnar sig åt politiskt tjafs och säger indirekt att partiet kan glömma att regeringen backar.

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT.

Det tuffaste kravet från V är att till stora delar slopa omgörningen av Arbetsförmedlingen, som ska baseras på lagen om offentlig upphandling – ett förslag V redan släppt fram, anser Nordmark.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet.

60 procent av alla förmedlingstjänster sker ju redan i dag via privata aktörer, säger Nordmark, som tycker att V spelar ett högt spel.

Hon öppnar däremot för att bli än hårdare mot AF som totalt sett lägger ner 132 kontor.

– Vi kommer att styra hårt när det gäller den lokala närvaron,

Omvandlingen av AF är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och Liberalerna samt Centerpartiet.

"Testar Moderaterna"

Sjöstedt säger sig tro att M är intresserat av att kroka arm med V. Han tycker att M har svängt i frågan.

– Vi kan säga att vi testar Moderaterna.

För att en misstroendeomröstning ska komma till stånd krävs att V får stöd av ytterligare ett parti. För att fälla Nordmark krävs att V får stöd av SD, M och KD.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, säger att M och V har väldigt olika syn på hur AF:s verksamhet ska bedrivas.

Men han förutsätter att regeringen nu stoppar omvandlingen av AF eftersom den är "ogenomtänkt och illa genomförd" och saknar stöd i riksdagen.

– Vi kommer från vår sida att överväga frågan om ett misstroende mycket noga, säger Billström till TT.

Han meddelar också att M kan tänka sig att samtala med V om frågan.

"Avsätta alla"

Sofia Damm (KD), ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger att partiet ska ta initiativ till att kalla ministern till utskottet för att kräva en redogörelse för hur regeringen ska gå vidare.

– Vi vill ha en tydlig plan från Eva Nordmark, säger Damm till TT.

Först därefter ska KD ta ställning till hur vi agerar vid en eventuell förtroendeomröstning, säger hon.

– Vi utesluter inte att rösta för ett misstroende mot Eva Nordmark men vårt fokus ligger på att ändra det politiska innehållet.

Enligt SD:s ledare Jimmie Åkesson talar mycket för att hans parti kommer stödja hotet om att avsätta Nordmark, om det skulle bli en omröstning.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, så det är mycket sannolikt att vi hakar på en sådan eventuell misstroendeomröstning, säger han till Dagens industri.

Publisert:

LÄS VIDARE