Covid-19 spås ta fler liv än befarat i USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Eric Gay/AP/TT
Uppmaningar om social distansering i San Antonio, Texas.

I början av augusti beräknas över 147 000 amerikaner ha dött i coronapandemin i USA, enligt en ny prognos. Smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att viruset inte är helt under kontroll.

Den nya prognosen kommer från Uniiversity of Washington , vars forskare skrivit upp antalet döda med 12 000, jämfört med den senaste prognosen för en dryg vecka sedan. Förklaringen är att man på flera håll i USA nu börjar lätta på restriktioner.

Från Vita husets håll är man angelägen om att öppna upp USA, inte minst av ekonomiska skäl. Men hälsoexperter varnar för bakslag om detta görs för snabbt och utan försiktighetsåtgärder. Om de federala riktlinjer som innefattar virustester, smittspårning och isolering i relevanta fall inte följs kan det resultera i "lidande och död", varnar infektionsspecialisten och smittskyddsexperten Anthony Fauci, som ingår i Vita husets så kallade insatsstyrka mot coronaviruset.

– Vi har det (viruset) inte helt under kontroll, sade Fauci, när han via videolänk talade inför senaten på tisdagen, enligt tidningen USA Today.

Över 82 000 människor har hittills mist livet i USA på grund av det nya coronaviruset, enligt Johns Hopkins-universitetet. Över 1,3 miljoner har bekräftats smittade.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE