Vd på hajpat bolag våldtog 14-åring – får tre års fängelse

Hade ”sexrum” i bostaden: ”Den här typen av män är rovdjur”

Han var vd för ett hajpat startup-bolag som lockade tiotals miljoner i riskkapital.

Men nyligen dömdes mannen till tre års fängelse för våldtäkt mot barn efter att, bland annat, ha betalat 3 000 kronor för att ta en 14-årig flickas oskuld.

– Den här typen av män är rovdjur, säger polisen Simon Häggström.

Övergreppet avslöjades av polisen Simon Häggström, efter att han fått tips om 14-åringens annons på en så kallad sugardejting-sajt.
Övergreppet avslöjades av polisen Simon Häggström, efter att han fått tips om 14-åringens annons på en så kallad sugardejting-sajt.

I februari i år noterades en ändring i ledningen för ett hajpat svenskt startup-företag hos Bolagsverket.

Vd:n och frontfiguren, som de senaste åren ofta poserat i branschpressen för att prata om hur han dragit in nya riskkapitalmiljoner, hade plötsligt bytts ut.

Någon vecka tidigare lämnade åklagaren in en häktningsframställan till en tingsrätt i Stockholm. Enligt dokumenten hade vd:n, en man i 40-årsåldern, begått en rad grova sexbrott:

  • Grov våldtäkt mot barn i Stockholm i april 2019.
  • Köp av sexuell handling av barn i en skånsk stad i oktober 2018.
  • Köp av sexuell handling av barn i Stockholm i november 2018.
  • Köp av sexuell handling av barn i en förort i norra Stockholm, även det i november 2018.

I början av april dömde tingsrätten vd:n, mot hans nekande, till tre års fängelse.

I domen och förundersökningen träder en bild fram av en man som till synes hänsynslöst utnyttjat minst två unga flickor. En av dem, den 14-åriga flickan som var offer för våldtäkten, bodde vid tillfället på ett behandlingshem. Hon berättar i förhör med polisen:

 

Hon och NN var ense om att han skulle ta hennes oskuld för 3 000 kr, att de skulle träffas och vara hos honom och ha sex där, men de hade inte kommit överens om några närmare detaljer. När de kom hem till honom fick hon gå till ett rum med en säng. Han sa åt henne att klä av sig. I rummet fanns sexleksaker. Hon fick ta på sig en mask över ögonen. Han sa att det skulle vara lättare för henne om hon inte såg. Han sa också att nu skulle han ta hennes 14-åriga oskuld. De hade oralt och vaginalt samlag, först en gång och sen omigen. De vaginala samlagen gjorde ont, men hon vågade inte fråga om hon kunde få vara klar.

I ett rum i mannens bostad hittades sexleksaker
I ett rum i mannens bostad hittades sexleksaker

 

Övergreppet avslöjades av polisen Simon Häggström och hans kollega, efter att de fått tips om 14-åringens annons på en så kallad sugardejting-sajt.

– Vi vet att det finns många minderåriga på de här sidorna, det är ofta här som svenska tjejer gör sin prostitutionsdebut. Vi fick kontakt med henne och hon var så pass modig att hon vågade berätta, säger han till Aftonbladet.

14-åringen gav polisen vd:ns alias som han använde på sexsajter för att kontakta unga flickor. Efter en slagning i ett sökverktyg kunde man koppla användarnamnet till ett Youtube-konto – och där fanns fler ledtrådar som gjorde att polisen kunde binda mannen till det alias han använt. Vd:n dök dessutom upp i misstankeregistret om sexköp av barn vid ett tidigare tillfälle.

Polisen gjorde därefter en husrannsakan hos vd:n, där man gjorde en spektakulär upptäckt: på övervåningen, bredvid vd:ns sovrum, hittade man vad som beskrivs som ”ett sexrum”.

”Fläckar på lakanet från, sannolikt, sperma fanns synligt. Det fanns även flertalet sexleksaker i en tvättkorg i sett rum”, skriver polisen.

”De går på unga tjejer för att de är lättare att manipulera och skrämma”

Mannen döms också för att vid tre tillfällen köpt sex av en flicka som då var 16 år gammal. Vd:n försvarade sig med att han trodde att hon var 18 år, den ålder som hon uppgett i annonsen. Men rätten tycker inte det räcker. I chattmeddelanden mellan vd:n och flickan framgår det att hon går i skolan samt att hon kan behöva föräldrars tillstånd för att kunna träffas.

Vd:n har därmed varit ”oaktsam i förhållande till hennes ålder”, enligt rätten, som därför anser att han är skyldig till köp av sexuell handling av barn.

 

– De som så uppenbart går på barn, som den här personen gjorde, de är inte vanliga sexköpare. De går på unga tjejer för att de är lättare att manipulera och skrämma, säger Simon Häggström.

Företaget som vd:n nu lämnat har drygt 40 anställda. En av Sveriges mer profilerade riskkapitalister är ordförande i bolaget. Han skriver i ett mejl till Aftonbladet att han fått information om de brott som den tidigare vd:n gjort sig skyldig till för några dagar sedan.

Han lämnade bolagets verksamhet i januari, vi hade då naturligtvis ingen aning varför, han behövde ledigt var orsaken. Nu förstår vi bättre vad det handlade om. Det är naturligtvis fruktansvärda och chockerande handlingar han är dömd för. Vi får inte glömma att finns ett antal flickor som förmodligen mår väldigt dåligt nu. Våra tankar går till dem”, skriver styrelseordföranden.

Publisert:

LÄS VIDARE