Ortsbornas tydliga hälsning: ”Åk hem!”

”Ett jättebra budskap”

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det passar sig inte riktigt att besöka semesterorten Loftahammar medan ett nytt virus härjar. Intill vägen där man hälsas välkommen hade en skylt satts upp med just det budskapet.

– Någon har reagerat och hjälpt till, säger Anna som fotograferat skylten.

Beskedet har varit tydligt: stanna hemma i påsk. Det har ortsborna i småländska Loftahammar tagit till sig, och någon har velat vara extra noga med att informera potentiella turister. Den som körde in i samhället möts av en skylt med texten ”Välkommen till Loftahammar”. Men på lördagen stod där även ett plakat med texten ”Men inte nu. Vänd, åk hem!!”.

– Det är ett jättebra budskap. Det är lätt att bara tänka på sig själv och att man inte smittar, men det gäller att visa respekt för de bofasta, säger Anna som åkte förbi skylten tillsammans med sin man.

Den här texten möttes bilister som körde in i Loftahammar på lördagen av.
Foto: Läsarbild
Den här texten möttes bilister som körde in i Loftahammar på lördagen av.

Turismen ökar antalet invånare

I Loftahammar bor drygt 400 invånare och enligt Västerviks kommun växer befolkningen med flera tusen personer under sommaren. Kanske oroar sig invånarna för att få in coronaviruset i samhället när många väljer att isolera sig vid sina lantställen.

– Vi var på väg ut för att fika i det fina vädret men när vi såg skylten så åkte vi till ett annat ställe. Vi tänkte direkt att ”oj, det måste vi respektera”, säger Anna.

Plockades bort

Västerviks kommun känner till det hemmasnickrade plakatet. Det ska ha plockats bort av ortsborna själva kort efter att det sattes upp.

– Kommunens hållning är att krisen är en nationell angelägenhet och att vi ska undvika att skapa regional splittring. Vi uppmanar dock alla att följa Folkhälsomyndighetens råd kring resor, säger Johan Jensen, kriskommunikationsansvarig på kommunen.

Men Anna hoppas att man tar budskapet på allvar och undviker onödiga resor.

– Här har ortsbefolkningen tagit saken i egna händer. Man måste se det goda i det. Vi hoppas att skylten får sitta kvar, säger hon.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE