Kim Eriksson Sirawan får prövningstillstånd – vill korta straffet

Svenske Kim Eriksson Sirawan – som från början dömdes till döden för knarkbrott i Thailand – har nu tagit ett steg mot att få ett kortare fängelsestraff i Sverige.

Kammarrätten i Stockholm har nu beviljat honom prövningstillstånd.

Under sommaren 2010 slog polisen till mot ett knarklaboratorium utanför Bangkok i Thailand. Polisen hittade 53 gram metamfetamin, och den nu 38-årige svensken Kim Eriksson Sirawan dömdes till döden.

Hans straff omvandlades senare till livstids fängelse, men sänktes därefter till 36 år och åtta månaders fängelse.

Rätten beviljar prövningstillstånd

Han avtjänade tid i flera ökända thailändska fängelser, men överflyttades i januari till Sverige för att avtjäna resten av sitt straff.

I samband med överflyttningen omvandlades straffet till 18 års fängelse. Kriminalvården gjorde en strafftidsberäkning och räknade av 3 153 dagar – avseende den tid han redan avtjänat i thailändskt fängelse. Dock adderades tre och ett halvt års fängelse på grund av en tidigare dom, vilket svensken bestrider.

Efter flera turer av överklaganden, där olika domstolar gått på myndighetens linje, har nu kammarrätten i Stockholm beviljat Kim Eriksson Sirawan prövningstillstånd.

Advokaten: Han känner sig lurad

Om de ytterligare tre och ett halvt åren i fängelse som Kriminalvården adderade, har Kim Eriksson Sirawans advokat Harri Keränen tidigare sagt:

– Han känner sig lurad, just på grund av att den informationen han fick från första början när han signerade avtalet var att det skulle handla om 18 år, men när han plötsligt kommer till svensk mark så plussar Kriminalvården på de här åren, och det har Kim aldrig blivit informerad om förrän han kom till Sverige, och det har han aldrig signerat heller.

Publisert:

LÄS VIDARE