Grums

Barngäng trakasserar boende och hotar att våldta

Av: 

Michael Toll

NYHETER

Boende i Grums har problem med ett gäng som hotar och trakasserar.

Det unika är att medlemmarna i gänget är barn i 8-12-årsåldern.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger polisen Lennart Hynynen.

Hyresgäster i ett bostadsområde i Grums vågar inte längre låta sina barn leka ensamma utomhus.

Anledningen: En grupp barn har flera gånger gått till attack, både verbalt och fysiskt, mot andra barn och vuxna i området.

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”Jag ska våldta dig” säger de, berättar en boende till Hem & Hyra som var först att rapportera om händelserna i Grums.

Gänget trakasserar Grums. Polismannen Lennart Hynynen har aldrig varit med om något liknande.

Boende är rädda

De boende berättade nyligen om situationen för sin hyresgästförening, som i sin tur kontaktade kommunen och polisen. Lennart Hynynen är kommunpolisen och fick reda på det här för cirka tre veckor sedan, i samband med att hyresgästföreningen bjöd in honom och representanter från kommunen till ett möte.

– Jag har aldrig varit med om att så små barn gör sådana här saker. De har hällt ner sopor i brevinkasten hos folk, ryckt upp blommor och hotat både barn och vuxna sexistiskt. De boende är rädda, säger han till Aftonbladet.

Terroriserar

Barngänget som terroriserar området består av barn till nyanlända, skriver Hem & Hyra. Och enligt Lennart blir det extra problematiskt då föräldrarna inte talar svenska.

– Vi ska träffa föräldrarna till de här barnen och försöka förklara för dem vad deras barn ställer till med. Vi hoppas verkligen, för husfridens skull, att det här ska få ett slut, säger Lennart Hynynen.

Han är dock tydlig med att det ur polisiär synvinkel är svårt att göra något. Det är snarare kommunens socialtjänst som kopplas in.

– Barnen förstår inte vad det här får för konsekvenser. Kommunen måste kliva in och hjälpa dem.

Kommunen fixar aktivitetsdag

Grums socialchef Lotta Österlund Jansson ska under sommaren bjuda in och försöka samla alla som bor i området på en gemensam aktivitetsdag, där man ska diskutera vad som kan göras för att lösa problemen.

– Vi vill diskutera öppet med dem hur man ska bete sig och hur man vill hade det i ett bostadsområde, säger hon till Nya Wermlandstidningen och tillägger att det efter sommaren förhoppningsvis ska genomföras fler trygghetsvandringar i området.

Hyresgästerna som Hem & Hyra talat med håller med om att situationen inte kan fortsätta.

– Vi vill kunna bo här tillsammans och då måste detta lösas. Man vill verkligen inte börja tänka i banor som ”vi och dem” men det är så det blivit nu, säger de till Hem & Hyra.

Stökigheterna uppges ha pågått i ett år, men enligt polisen Lennart Hynynen har hoten och våldet eskalerat de senaste månaderna.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Boende berättar om barngängets attacker: Blivit värre och värre

ÄMNEN I ARTIKELN

Grums

Barn & unga

Våldsbrott

Värmland

AB Voice