Nyval i Israel – Netanyahu misslyckades bilda regering

Israels parlament, Knesset, har röstat för att ett nyval ska hållas.

Premiärministern, Benjamin Netanyahu misslyckades under onsdagskvällen att bilda regering, skriver AFP.

Sent under onsdagskvällen, svensk tid, röstade man för att upplösa parlamentet. Den sittande premiärministern, Benjamin Netanyahu som företräder partiet, Likud, har försökt bilda en koalitionsregering sedan den 9 april i år. Han försökte söka stöd av högernationalister och ultrareligiösa men det skar sig i frågan om att ta bort undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen, skriver TT.

Nyvalet kommer att hållas den 17 september, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Netanyahu kämpade in i det sista med att locka till sig politiker från den yttre högern i regeringsledet. Ett tolv timmars debatt röstade till slut 74 ledamöter för att upplösa parlamentet och 45 emot, enligt TT.

TT har pratat med Anders Persson, Israelkännare vid Lunds universitet, som säger att det inte är ovanligt att små partier försöker sälja sig dyrt in i det sista. Det kan också handla om hämndlystnad från hans före detta försvarsminister, Avigdor Lieberman, som är partiledare för de ultranationalistiska, Yisrael Beitenu.

– Det kan också handla om ren hämndlystnad. Lieberman och Netanyahu har ett stormigt politiskt äktenskap bakom sig, säger han till TT.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN