Grönt ljus för studentflak i Danmark

Av: 

TT

Publicerad:
Studenter åker dansk buss genom Malmö – på andra sidan sundet tillåts studenterna nu att åka studentflak. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Studenter åker dansk buss genom Malmö – på andra sidan sundet tillåts studenterna nu att åka studentflak. Arkivbild.

NYHETER

Liksom i Sverige har årets danska studenter våndats över inställda firanden och brutna traditioner – men nu backar myndigheterna på en punkt – studentflaken får tillåtelse att åka.

Beslutet, som har fattats av landets folketingspolitiker, offentliggjordes under onsdagskvällen.

Trots att det nya coronaviruset fortsatt sprids i Danmark kommer studentflaken att tillåtas så länge åkandet sker klassvis och undviker större folksamlingar.

Mer detaljerade riktlinjer för hur studentflaken får framföras håller nu på att tas fram och ska presenteras senare i veckan. Man kommer då även att ta ställning till vilka regler som ska gälla andra delar av studentfirandet.

"Det viktigaste momentet"

– För många unga är studentflaket ett av de överlägset viktigaste momenten av studenten och det är därför glädjande att de kommer kunna fira slutet på sina studier med en sådan fest detta svåra år, säger landets barn- och utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

– Det är välförtjänt. Studentflaket är en stor upplevelse, en sådan man bara har en gång i livet, fortsätter hon.

Elevorganisationen gläds

Oliver Asmund Bornemann, ordförande i en av Danmarks elevorganisationer, gläds skriver i ett uttalande att även de gläds över beskedet.

"Vi är ju unga, och det ska vi också ha tillåtelse att vara. Det innebär bland annat att dricka alkohol och hångla på ett studentflak. Så länge vi inte samlas fler än de som går i samma klass så bör smittrisken vara låg," skriver han.

Publicerad: