”Demokratiska tsunamin” bakom Barcelona-upplopp

Över 500 skadade, hundratals gripna och skador för tiotals miljoner kronor.

Nu anklagas gruppen ”Tsunami democratica” för att ha förvandlat gatuprotesterna i Barcelona till våldsamma upplopp.

I fem dagar har gatuprotester pågått i Katalonien och den största uppslutningen har varit i Barcelona. Protesterna började 14 oktober när Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse.

Fredagskvällens demonstrationer urartade till de våldsammaste upploppen hittills sedan domarna.

Demonstranter byggde barrikader, tände eld på sopor och kastade stenar, glasflaskor, fyrverkerier och järnkulor på polisen.

”Gummikulor, vattenkanoner och rökgranater”

Polisen svarade med gummikulor, vattenkanoner, rökgranater och tårgas.

Under fredagen skadades minst 152 personer i Barcelona och 83 greps. Även tre poliser ska skadats varav en ska träffats i huvudet av ett kastat föremål och medvetslös burits från gatan.

Över en halv miljon människor beräknas ha deltagit i vad som började som fredliga demonstrationer. Initiativtagare till gatuprotesterna ska vara gräsrotsgruppen ”Tsunami democratica”, skriver norska Dagbladet.

Mycket lite är känt om organisationen som nu av spanska myndigheter pekas ut som ansvariga för att protesterna eskalerat till våld. Så sent som 2 september presenterade de sig på Twitter:

”Vi kan slå tillbaka. Det är en strategi. En ny våg påbörjas och du kan vara huvudperson. Du är tsunamin”.

Kopplas till expresident

Den tidigare katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont, nu i exil i Belgien och Nederländerna efter försöker att åstadkomma självständighet, rapporteras ha kopplingar till alternativt stödja gruppen.

– För någon vecka eller en månad sedan var han på en träff i Waterloo i Belgien och då pratade han om att det skulle komma en tsunami. Om det var inspirationen till Tsunami democratica eller om det finns direkta kopplingar mellan Puigdemont och gruppen är oklart, säger Spanienkännaren José Maria Izquierdo vid Oslo-universitet till Dagbladet.

Puigdemont själv förnekar kopplingar till gruppen.

Nu rapporteras gruppen också vara under utredning av spanska myndigheter för eventuella terroristbrott, skriver katalanska nyhetsbyrån ANC.

Utredningen ska ha påbörjats efter den stora demonstrationen vid Barcelonas flygplats El Prat som orsakade 108 inställda flyg. De spanska myndigheterna utreder formellt om det går att åtala någon i gruppen för att tillhöra en terrororganisation, tillverkning och innehav av explosiva ämnen samt anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, skriver ANC.

Tsunami democratica uppges kommunicera med sina 330 000 prenumeranter genom den anonyma meddelandeappen Telegram.

”Vårt krav är tydligt”

I ett uttalande säger Tsunami democratica att de aldrig ser våld som en lösning. De vill uppnå katalansk självständighet, att de fängslade separatisterna friges. Målen ska nås genom fredliga demonstrationer och civil olydnad.

”Icke-våld är den vinnande strategin och det är därför vi följer den” skriver de i uttalandet och säger att de vill föra samtal med spanska myndigheterna.

”Vårt krav är enkelt och tydligt: Spanien, sätt er ner och prata”.

Totalt under de fem dagarna har 207 poliser skadats, 128 demonstranter gripits samtidigt som ett 100-tal fordon förstörts och 800 sopcontainers satts i brand. Skadorna från de tre första dagarna beräknas uppgå till närmare 20 miljoner kronor, men den största förödelsen är ännu inte inräknad.

Publisert:

LÄS VIDARE