Misstänkt barnvåldtäktsman om fantasierna: Vill ha makt

avChristoffer Nilsson

I gymnasiet dömdes han för att ha försökt våldta en flicka i ett skogsparti.

Han erkände överfallet och berättade om sina maktfantasier.

Nu är 24-åringen häktad misstänkt för att ha våldtagit en flicka vid en lekplats.

– Har man begått en sådan här gärning finns det en risk att man gör det igen, säger åklagare Rebecca Rhenström.

En 15-årig flicka är på väg hem från skolan. Hon går den vanliga vägen, genom ett villaområde och sedan vidare på stigen som leder in i skogen.

Hon hör steg komma närmare och vänder sig om. Killen i röda träningskläder bakom henne knuffar ner flickan vid en stor tall.

– Tyst, var tyst, säger han och lägger sig över henne.

En ung flicka leker vid en lekplats när en man kommer fram till henne. Där, i utkanten av villaområdet i Sigtuna kommun, våldtar han henne, enligt brottsmisstankarna.

1 av 8 | Foto: JAMSHID JAMSHIDI
Avspärrat område i Sigtuna kommun efter en misstänkt våldtäkt mot en flicka.

Det är sju år mellan händelserna.

24-åringen som nu är häktad misstänkt för våldtäkt vid lekplatsen i slutet av september i år är samme man som 2012 överföll 15-åringen i skogen.

Då erkände han redan i det första förhöret, berättade sedan att han såg flickan av en slump och bestämde sig för att ”ta makt och kontroll över henne”. Han sa att han tänkte våldta henne, men hon lyckades fly.

Ville ta makten

Han berättade om tidigare fantasier om att ta makt över en kvinna, men att han alltid slagit bort tankarna förut. Varför han inte gjorde så den här gången kunde han inte svara på.

– Jag skulle vilja be om ursäkt och lova henne att jag aldrig kommer göra om det vare sig mot henne eller någon annan igen, sa han.

Han dömdes till ungdomsvård och Sigtuna kommuns socialtjänst upprättade en plan för insatser runt honom. Hur de insatserna fungerat kan kommunen inte svara på eftersom de av sekretesskäl inte kommenterar enskilda personer.

Häktad på sannolika skäl

Kammaråklagare Rebecca Rhenström leder utredningen om den misstänkta barnvåldtäkten.

– Vi har ett häktningsbeslut och man har funnit att det är sannolika skäl. Utifrån det bedömer jag att bevisläget är gott men läget är fortfarande initialt, säger hon.

I samband med häktningsförhandlingen menade hon att det fanns en risk att den misstänkte kunde fortsätta sin brottsliga verksamhet om han var på fri fot, så kallad recidivfara.

– Jag menar att det ligger delvis i brottets karaktär. Har man begått en sådan här gärning finns det en risk att man gör det igen.

Hon känner väl till den tidigare domen om våldtäktsförsök.

– Domen var självklart en del av den recidivbedömning jag gjorde, säger åklagare Rebecca Rhenström.

Så sent som i fjol misstänktes mannen även för sexuellt ofredande mot två offer men målet lades ned.

24-åringen nekar till våldtäkt. Aftonbladet har förgäves sökt hans försvarare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sigtuna